The Butchery maakt gebruik van Cookies om de site te kunnen blijven optimaliseren en jou een fijne gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te maken van onze website, stem je hier automatisch mee in.
Entrecote
Wat is een Entrecote?
Als een echte meatlover heb je vast al eens gehoord van entrecote, maar wat is een entrecote precies? De entrecote wordt gesneden uit de dunne lende van de koe en is te herkennen aan de vetrand boven op de steak. Net als de tournedos, zit een entrecôte onder de t-bone, maar dan aan de andere kant. Het vlees is steviger van structuur dan de tournedos en heeft wat meer bite, maar óók meer smaak. Het vetrandje dat de entrecote kenmerkt, draagt zéker bij aan die volle smaak. Bovendien zorgt datzelfde randje ervoor dat het vlees niet uitdroogt bij het bakken. Je kunt het vlees ook heel goed op zijn eigen vetrandje bakken. Hoe dan ook: een entrecote is een stoere steak die over het algemeen goed in de maak valt bij steaklovers!
Waarom de naam Entrecote?
Letterlijk vertaald betekent entrecote 'tussen de ribben' en entrecote wordt dan ook gesneden uit de dunne lende van het rund, inclusief vetrandje. Entrecote is een heerlijke stevige steak met een volle smaak. In Amerika staat entrecote ook wel bekend als New York Strip, strip steak of Striploin (een benaming die overigens meer vanuit Canada komt) en hier kennen we dit vlees ook wel als lendebiefstuk.
Bereiding Entrecote bakken
Wat echt key is tijdens de bereiding van entrecote is, is dat je het vetrandje laat zitten, óók als je niet zo’n fan bent van dat vetrandje. Vet is immers smaak en daarnaast heeft het nog een belangrijke functie, het vetrandje zorgt er namelijk voor dat de steak niet zo snel uitdroogt. Wanneer je dat vetrandje er dan vanaf snijdt? Ná de bereiding kan dat dus. Een entrecote wordt vaak medium gegeten en heeft van zichzelf niet zoveel nodig. Haal het vlees op tijd uit de koeling en laat rustig op kamertemperatuur komen. Maal er wat versgemalen zwarte peper overheen en laat in de tussentijd wat boter of olie heet worden in een koekenpan. Houd bij het bakken ongeveer een minuut per centimeter per kant aan. Gemiddeld is een entrecote zo’n 2 centimeter dik en dat betekent dus ongeveer 2 minuten per kant voor medium rare. Als je het écht precies wil doen, kun je een kernthermometer gebruiken, Een kerntemperatuur van ongeveer 55 graden is perfect. Laat je entrecôte vervolgens nog 5 tot 10 minuten rusten onder aluminiumfolie, zodat het vlees zijn vocht behoudt. Maak af met wat zeezout (liefst seasalt flakes, die smelten zo lekker op je tong) en je hebt een heerlijke stoere steak!
Hoe je de perfecte entrecote bakt? Dat laat onze chef Ruben Meijboom in een notendop zien in onderstaande video..
Entrecote bakken in 8 stappen
- Haal de entrecote op tijd (minstens een uur van tevoren) uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
- Dep het vlees met een keukenpapiertje goed droog en breng het op smaak met versgemalen peper en zout.
- Zet een pan op het vuur en een scheutje olijfolie toe. Let op, niet te veel want je gaat de entrecote op het vetrandje bakken.
- Doe zodra de olie goed op temperatuur is de entrecote in de pan (op ’t vetrandje) en ondersteun hem met een tang, zodat hij niet omvalt.
- Zodra ’t vetrandje een mooie kleur gekregen heeft, bak je de entrecote aan weerszijden 1 minuut per centimeter per kant. Dus als je een entrecote van 2 centimeter hebt bak je ‘m eerst 2 centimeter aan de ene kant en na het omdraaien nogmaals 2 centimeter aan de andere kant.
- Schep tijdens het bakken van de entrecote het vleesvocht over het vlees. Dit wordt arroseren genoemd.
- Haal de entrecote uit de pan en laat het nog 10 minuten onder aluminiumfolie rusten.
- Genoeg gerust? Snijd de steak dan haaks op de draad aan en serveer.
TIP: Bak je op gas? Houd de steak dan in beweging voor een gelijkmatige garing. Kook je op inductie? Laat de steak dan, op het 1x omdraaien na, met rust.
Wat voor kerntemperatuur voor entrecote?
Je kan natuurlijk op gevoel je entrecote bakken, maar als je nog geen chef bent in hart en nieren, dan is ’t sowieso een goed idee om de kerntemperatuur te meten tijdens ‘t grillen. Meten is immers weten! Dus als je nog geen kernthermometer hebt, schaf er dan gelijk een aan en je hebt nooit meer een steak die nét te ver is doorgegaard. De kerntemperaturen voor entrecote zijn:
- Rare > 50-52C
- Medium Rare > 53-55C
- Medium > 58-60C
Hoelang moet je een entrecote bakken?
Hoe lang je een entrecote moet bakken, is puur afhankelijk van hoe dik de steak is en hoe ‘gaar’ je ‘m wilt hebben. Wij vinden ‘m persoonlijk medium rare op z’n lekkerst en dan kan je ’t beste de tijden van 1 minuut per centimeter per kant voor aanhouden.. Dus is je entrecote 3 centimeter dik? Grill ‘m dan 3 minuten aan de ene zijde en 3 minuten aan de andere kant.
Welk ras entrecote moet ik kiezen?
Met zoveel keuze kunnen we ons voorstellen dat je door de bomen ’t bos niet meer ziet. Maar zoveel keuze is natuurlijk ook wel fijn, want er is maar een hele kleine kans dat de entrecote die jij zoekt er niet bij zit! Een all-time favourite hier is de entrecote Black Angus USA PRIME, dat is er dus ook een die we vaak adviseren als je op zoek bent naar een mooi graangevoerde entrecote. Wil je graag extra uitpakken met een diner? Ga dan vooral voor Wagyu, bijvoorbeeld die uit Japan, de real deal! Wees je er dan wel bewust van dat je niet zo makkelijk een Japans Wagyu entrecote van 400 gram wegpoetst als bij een ‘normale’ entrecote. De entrecote van het Japanse wagyu heeft een veel intensere marmering dan een entrecote van bijvoorbeeld het Black Angus rund, waardoor je veel sneller vol zit. Dat maakt het juist leuk om op te dienen als een to share steak.
Welke wijn bij entrecote?
Gegrilde entrecote op ’t menu? Daar wil je vast een mooie wijn bij serveren. Bij intense smaken zoals van een entrecote zit je al snel goed met een krachtige rode wijn met een stevige structuur. Denk bijvoorbeeld aan een mooie cabernet sauvignon, syrah of sangiovese. Wanneer je de steak met saus gaat serveren, moet je je wijn hier uiteraard op aanpassen. Entrecote met kruidenboter gaat namelijk goed hand in hand met een volle wijn met souplesse. Een klassieke béarnaisesaus kan je ’t beste combineren met een rijpere wijn zoals een oudere pauillac of rioja reserva..
Entrecote kopen online
Een entrecote kopen online ver-van-je-bed-show? Helemaal niet juist! Online vind je veel eenvoudiger wat je zoekt. Je kunt kiezen op ras, op gewicht, op herkomst… Een entrecote eet je bij voorkeur van een authentiek rundvleesras zoals Black Angus USA, Aberdeen Angus Uruguay, Hereford Argentinië, Wagyu, Rubia Gallega of Blonde d’Aquitaine en online kun je specifiek zoeken. Wij leveren van maandag t/m vrijdag tussen 17.00 – 22.00. Je kiest zelf je leverdag en als je je entrecote voor 11.00 bestelt, kun hem dezelfde avond nog in huis hebben. Quickfrozen, dus met optimaal kwaliteitsbehoud. Entrecote bestellen online is dus een fluitje van een cent.
Entrecote quickfrozen geleverd
The Butchery levert al het vlees quickfrozen aan huis. De entrecote die je dus in je winkelmandje gooit, wordt bevroren geleverd. Al het vlees dat je bij ons in de webshop vindt, krijgen we vers binnen rechtstreeks van ’t slachthuis. Vervolgens trimmen, portioneren en verpakken we het vlees in vacuum en vriezen we ’t bijna direct na binnenkomst op een speciale manier in. Hierdoor blijven alle voedingswaarden in het vlees voor optimaal kwaliteitsbehoud behouden.
Online entrecote bestellen
Entrecote online bestellen is ideaal! De keuze is immers reuze en daarom durven we best met zekerheid te zeggen dat we er een entrecote tussen hebben waar je naar op zoek bent. Grasgevoerd, graangevoerd; uit Nederland, Japan of Amerika, je vindt ’t allemaal bij The Butchery! In ieder geval hebben alle entrecotes die je bij ons zal vinden één ding gemeen, namelijk een fijne herkomst. Bovendien is ’t bestelproces heel eenvoudig. Je kiest je favoriete steaks, gooit nog wat extra producten in je winkelmandje zoals bijvoorbeeld een pondje gehakt of wat kipfilet en spareribs en je plaatst je bestelling. Bij het afrekenen kan je zelf je gewenste leverdag kiezen. Voor 11 uur besteld is zelfs dezelfde avond nog in huis!