Cote de boeuf met gepofte knoflook van de BBQ

Bereidingswijze

Veel steakliefhebbers zweren erbij: côte de boeuf. Ook wij zijn fan, want what's not to like? Sowieso houden we van bone-in steaks en de mooie marmering zorgt natuurlijk voor een heerlijk malse steak. Bovendien hoef je geen rare fratsen uit te halen met dit vlees. Een mooi vleesras is natuurlijk essentieel, maar dat is niks nieuws. Verder zorgt de gepofte knoflook in dit recept voor een zachte, ietwat zoetige smaak, wat perfect samengaat met de cote de boeuf. Een recept van BBQ Junkie!

Voorbereiding BBQ

Steek de BBQ aan en ga hierbij voor een temperatuur van ongeveer 150 graden (indirecte hitte)

Knoflook poffen

Snijd de bovenkant van de bol knoflook, zodat je net de teentjes net ziet. Zet de knoflookbol nu op een stuk aluminiumfolie en druppel er wat olijfolie overheen. Bestroor met wat verse zwarte peper en grof zeezout en maak nu een pakketje van de knoflook in aluminiumfolie. BBQ op temperatuur? Leg de knoflook erop, sluit de BBQ en laat de knoflook een uur poffen. 

Laat in de tussentijd de cote de boeuf op kamertemperatuur komen. Haal na ongeveer een uur de knoflook van de BBQ en pas de temperatuur van de BBQ aan naar 120 graden (nog steeds indirecte hitte).

Cote de boeuf grillen

Bestrooi nu de Côte de Boeuf rondom met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Leg het vlees dan op het rooster en sluit de BBQ. Gebruik je een kernthermometer met een probe aan een draad? Steek deze dan eerst in het vlees, zodat je de temperatuur goed kunt bijhouden. Gaar de Côte de Boeuf nu indirect tot een kerntemperatuur van 45 graden.

Neem ondertussen de bol knoflook uit het aluminiumfolie en knijp de bol uit in een kommetje. Voeg een eetlepel olijfolie toe en meng met de gepofte knoflook. Zet vervolgens even weg. 

Heeft de cote de boeuf de kerntemperatuur van 45 graden bereikt? Haal even van het rooster om de BBQ klaar te maken voor direct grillen. Ga voor een temperatuur van ongeveer 200 graden. Is die temperatuur bereikt? Leg het vlees weer op de BBQ en gril 2 minuten per kantkant. Bestrijk ondertussen met een kwast de gegrilde kant met de gepofte knoflook.

Keer de Côte de Boeuf na 2 minuten weer om en bestrijk ook de zojuist gegrilde kant met gepofte knoflook. Gril nu beide kanten van het vlees nog ongeveer een minuut, totdat het vlees een kerntemperatuur van 52 graden heeft bereikt.

Haal de Côte de Boeuf ni van de BBQ en longeveer 8 minuten rusten op een plank onder folie. Daarna is het vlees klaar om aan te snijden. Met scherp mes zonder kartel, maar dat spreekt voor zich!

ENJOY!

Recepten