Iberico Chuleta koteletten met peterselie olie

Bereidingswijze

Wij zijn dol op Ibérico vlees, vanwege de mooie marmering en de karakteristieke smaak. Dit befaamse varkensvleesras staat te boek als één van de betere ter wereld en wij begrijpen wel waarom. We verkopen bizar veel Ibérico spareribs, Ibérico rib fingers en natuurlijk Secreto Iberico, maar heb je wel eens Iberico Chuleta Kotelet met Been geprobeerd? BBQ Junkie maakte er een recept mee, geheel in Spaanse sferen!

Voorbereiding 

Begin voor de bereiding van dit recept met het marineren van de koteletten en het maken van de peterselie olie.

Marinade koteletten

Neem voor de marinade een mengkom en doe hier het paprikapoeder, chilipoeder, de oregano en peper en zout naar smaak in. Knijp er het sap van een halve citroen bij. Snipper nu 2 teentjes knoflook ragfijn en een kwart van de bos peterselie (alleen de blaadjes). Voeg hier vervolgens ongeveer 50 milliliter olijfolie aan toe en meng alles goed door elkaar. Doe de marinade samen met de koteletten in een afsluitbare schaal of bijvoorbeeld in een ziplock zak. Laat de marinade een uurtje intrekken.

Peterselie olie maken

Het bereiden van de peterselie olie begint met de keukenmachine. Doe hier de resterende 2 tenen knoflook in, samen met de rest van de blaadjes van de peterselie, het sap van de andere halve citroen en 50 milliliter olijfolie. Draai dit met de keuken machine tot en voeg extra olijfolie toe tot er een gladde olie ontstaat. Breng deze verder op smaak met versgemalen zwarte peper en zeezout. Schenk de olie in een kommetje en laat in de keuken staan tot je zover bent deze te gebruiken.

Steek nu de BBQ aan en ga daarbij voor een combinatie van directe en indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 180 graden. Voor het afgrillen van de koteletten is een gietijzeren rooster aan te raden, zodat je een mooie grilstreep krijgt.

Snijd, terwijl de BBQ op temperatuur komt, de paprika’s in kwarten. Breng daarnaast de aardappelschijfjes naar wens op smaak met peper en zout en eventueel nog wat gerookt paprikapoeder en chilipoeder.

Paprika op de BBQ

Is de BBQ op temperatuur? Dan mogen eerst de paprika’s op het directe deel van de BBQ, waar je ze zo’n 3 minuten per kant grilt, tot ze een klein beetje zwart beginnen te blakeren.

Koteletten op de BBQ

Vervolgens mogen de paprika’s naar het indirecte deel en mogen alle aardappelschijfjes op het directe deel van de BBQ, waar je ze 5 minuten per kant grilt. Tegelijkertijd mogen de koteletten uit de marinade en op het indirecte deel van de BBQ, waar je ze met de deksel op de BBQ 10 minuten laat liggen.

Als de aardappelschijfjes aan beide kanten zijn gegrild mogen ze van de BBQ, samen met de paprika’s. Op dat moment mogen de koteletten naar het directe deel van het BBQ rooster, waar je ze 2 minuten per kant af grilt en voorziet van een mooie grilstreep.

Haal de koteletten nu van de BBQ en serveer ze samen met de aardappeltjes en de gegrilde paprika’s op een serveerplank. Druppel wat van de peterselie olie over zowel het vlees als de aardappeltjes en serveer de rest van de olie in het kommetje er bij. 

ENJOY!
Bekijk Ibérico vlees >>

Bekijk meer recepten