Ribeye rollade met gerookte knoflook jus
Bereidingswijze
Ribeye staat regelmatig op het menu bij pitmasters en steak liefhebbers, maar wel eens een ribeye rollade in zijn geheel bereid? Dikke aanrader als je met meerdere mensen bent! Tijdens de garing heb je bovendien alle tijd om bijgerechten te maken, zoals in dit geval een knoflookjus die de karakteristieke vleessmaak van ribeye nóg meer naar voren laat komen. Topcombi naar recept van @bbqjunkie!
Bereiding ribeye rollade
Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 160 graden. Snijd de bovenkant van de bol knoflook, zodat de teentjes zichtbaar worden. Giet er de olijfolie over, bestrooi met peper en zout. Haal nu de ribeye rollade uit de koeling en verpakking en dek het vlees rondom droog met keukenpapier. Bestrooi de rollade daarna rondom met versgemalen zwarte peper en grof zeezout.
Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan de chunk rookhout toe. Leg daarna de ribeye rollade en de bol knoflook op het rooster. Prik de probe van je kernthermometer in het midden van het vlees en sluit de BBQ met deksel.
Bereiding knoflookjus
Rook de knoflook nu ongeveer 30 minuten en haal de bol knoflook daarna weer van de BBQ. Gaar in de tussentijd de rollade tot een kerntemperatuur van 52 graden. Zet nu een steelpan op laag vuur en doe hier de boter in. Druk nu de tenen knoflook uit de bol en snijd wat kleiner. Snipper ook de sjalotten klein. Is de boter gesmolten? Voeg dan de knoflook en sjalotten toe en bak tot de uien glazig worden. Zet dan het vuur iets hoger en voeg de rode wijn en het runder fond toe. Meng alles goed door elkaar, zet het vuur weer laag en laat een kwartiertje pruttelen. Haal de jus daarna door de zeef. Meng dan ook de maizena met het water en roer door de jus om hem iets in te dikken.
Serveren ribeye rollade
Heeft de ribeye rollade de kerntemperatuur van 52 graden behaald? Haal het vlees dan van de BBQ en laat het op een snijplank 10 minuten rusten. Snijd de rollade na het rusten in dunne plakken en serveer met de gerookte knoflook jus.
ENJOY