Smoked party ribs | Burnt end style

Ingredienten

2 racks Baby back ribs
Dry rub naar keuze
BBQ Saus naar keuze
200 gram Roomboter
2 eetlepels Honing
3 eetlepels Bruine suiker

Bereidingswijze

De meeste enthousiaste BBQ-ers maken geregeld Spareribs en dan met name baby back ribs, al jarenlang één van de meest gegeten BBQ gerechten. De bereiding wordt vaak gedaan volgens de 3-2-1 methode, of een snelle hot ‘n fast methode maar je kunt het ook doen op een manier die we kennen van Burnt Ends. Ik [Siebe Grijpma van @bbqmoods] gebruikte twee mooie baby back ribs en maakte daarmee een flinke portie Party Ribs!

Samenvatting party ribs

-              Indirecte bereiding op 110 graden (roken) - 120 graden (garen)
-              Voorbereiden: 15 minuten
-              Bereiden: 1,5 uur roken en 2 uur garen
-              Gebruik een braadslede of aluminium wegwerp schaal voor het gaarproces
-              Gebruik aluminiumfolie voor het inpakken

Voorbereiding party ribs

  • Bereid je BBQ voor op indirecte hitte, zodat je de party ribs 'low and slow' kunt garen. Dit betekent dat je een platesetter in je Kamado plaatst of de kolen aan één kant van de BBQ plaatst in een ketel BBQ, zodat je een zone met lage temperatuur hebt zonder stralingswarmte.
  • Stel de BBQ in op een temperatuur van ongeveer 110°C.
  • Haal de baby back ribs uit de koelkast en ontdoe ze van het membraan aan de botzijde.
  • Snij de racks in stukken, waarbij je in elk stukje een botje hebt.
  • Besprenkel de party ribbetjes met een dun laagje mosterd of olie als plaklaag voor de rub
  • Breng nu een mooie laag van je favoriete rub aan op alle party ribbetjes. Ik gebruikte de All Purpose rub van No Rubbish.

party ribs

We zijn nu klaar om de ribbetjes te garen

GAREN VAN DE PARTY RIBS

Als je BBQ op temperatuur is voegen we het rookhout toe. Ik gebruikte kersenhout, bij varkensribbetjes doen fruitsoorten het altijd erg goed.

  • Plaats nu de Party Ribs op het rooster (indirect) en als ze er allemaal op liggen sluit je het deksel van je BBQ.
  • We laten de Party Ribs langzaam garen in de rook voor ongeveer 1,5 uur, je kunt ze halverwege even omdraaien voor een gelijkmatige garing/roken.

smoked party ribs

  • Na 1,5 uur hebben de Party Ribs een mooie mahonie-achtige kleur gekregen van de rook en is het tijd om ze in te pakken. Dit doen we in een mooie braadslede of een aluminium wegwerp dripping pan. Denk aan het millieu en gebruik bij voorkeur een braadslede. We hebben al afval genoeg.
  • Je plaatst alle party ribs zoveel mogelijk onderin in je braadslede en voegt eventueel nog een beetje van je dry-rub toe.
  • Snij de 200 gram roomboter in blokjes en verdeel deze over de gerookte party ribs.
  • Verdeel ook de honing en bruine suiker over de ribbetjes.
  • Wil je een spicy touch, voeg dan nu wat hot sauce toe!
  • Dek de braadslede af met tenminste twee lagen aluminiumfolie. Zorg er voor dat de braadslede goed is afgedekt zodat de ribbetjes ook echt gaan stomen in al die lekkere smaakjes.
  • Zet de braadslede nu weer terug op de BBQ en verhoog de temperatuur naar 120 graden Celsius.
  • We laten de ribbetjes nog 1,5 tot 2 uur garen al naar gelang je houdt van Fall-of-the-Bone of niet.
  • Na de 2 uur garen zijn je Smoked Party Ribs klaar om te serveren!

Serveren smoked party ribs

Serveer de Party Ribs met een fris zoete coleslaw, dat doet het altijd super bij gerookt varkensvlees. Naar wens serveer je er een gepofte aardappel of frietjes bij om de maaltijd compleet te maken.

smoked party ribs

Eet smakelijk en wees niet bang voor vieze vingers.

ENJOY!