Iberico Spareribs
4 stars - based on 28 reviews

Iberico spareribs

Spareribs zijn natuurlijk megapopulair op de BBQ en de echte liefhebber zal deze Iberico spareribs dan ook zeker kunnen waarderen. Het Iberico varken is namelijk rijk aan intramusculair vet dat mooi verdeeld wordt over het vlees. Bovendien staat dit zwartvoetige varken bekend om zijn karakteristieke nootachtige smaak, die afkomstig is van de kilo's eikels die het Iberico varken in de herfst wegpoetst! Iberico spareribs zijn extra bijzonder en zeker het proberen waard!

Iberico vlees

Iberico varkens - oftewel: Cerdo Ibérico -  komen oorsprongelijk uit het zuidwesten van Spanje. Iberico staat bekend als één van de meest smaakvolle scharrelrassen ter wereld. Niet zo raar ook. De varkens leven vogelvrij buiten in een mediterraans klimaat en eten alleen maar natuurlijk voer als gras, kruiden, wortels en soms olijven. In gortdroge zomertijden worden ze bijgevoerd met graan. Maar het échte werk begint in de herfst, als de eikels (bellota's) van de oude kurk- en steeneiken vallen. Want juist de eikels geven Iberico vlees die karakteristieke smaak. In die periode eten Iberico varkens kilo's eikels per dag, waardoor ze in korte tijd groeien tot een indrukwekkende 160 en soms zelfs 180 kilo. De varkens zijn relatief klein van stuk en hebben dus een hoge concentratie vet, voornamelijk intramusculair, dus tussen de spieren. Dat verdeelt zich super door het vlees. Iberico vlees is dus kruidig en vettig, grotendeels enkelvoudig en meervoudig verzadigd, dus rijk aan voedingsstoffen. Nog zo'n voordeel van het Ibérico varken. Iberico vlees is oprecht een klasse apart en dat geldt zeker ook voor deze Iberico spareribs. 

Hoe bereid je spareribs?

Spareribs, en dan voornamelijk de rauwe variant, leent zich uitstekend voor een langzame garing. Wil je binnen een paar uur spareribs eten? Kook de spareribs dan in 30 minuten in marinade met een beetje water gaar. 

Tijd genoeg? Oke, kruid dan eerst je spareribs met een dry rub of een marinade. Zorg dat de BBQ een temperatuur heeft tussen de 100 en 150 graden. Leg de spareribs -boven een druipbak, niet boven de kooltjes- met de botjes naar beneden. Ieder half uur smeer je ze in met een bijvoorbeeld appelsap. Na anderhalf uur kan je de spareribs inpakken met aluminiumfolie voor een extra mals stukje vlees. Na een uur in aluminiumfolie pak je ze weer uit en leg je ze nog voor een tijdje terug op ’t rooster. Eindig met een glaze.

Voordeel van niet voorgaren is dat het structuur in ’t vlees mooi blijft en je dus die bite blijft houden. 

Bereidingswijzen van spareribs

Spareribs is misschien wel één van de meest populaire low & slow BBQ gerechten van Nederland. Er zijn tig manieren om ze klaar te maken, maar hieronder een leidraad en recepten waar je zéker mee uit de voeten moet kunnen.

Spareribs volgens de 3-2-1 methode

Deze methode komt uit Amerika en met name geschikt voor dikbevleesde ribben, zoals buikribben. Gebruik je dunnere ribben (zoals in Nederland vaak het geval), dan kun je de tijden wellicht iets naar beneden schroeven. Hoe dan ook moet je wel zo'n 5 tot 6 uur rekenen en dat is exclusief voorbereiding. Maar dat is juist de charme ervan. Want hoe kun je beter je zondagmiddag besteden? Waar staat de methode De getallen staan voor tijdsdelen. Niet per se uren, al is dat wel een beetje de standaard. Gemiddeld neemt een low & slow bereiding van spareribs (voorbereiding niet meegeteld) zo’n 6 uur in beslag. Over het algemeen geldt: 3 uur roken, 2 uur stomen, 1 uur grillen. 3,2,1 dus. Maar de tijden zijn wel relatief en onderhevig aan smaak en je vlees. Met babyback ribs zou je er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om slechts een uurtje te stomen. En omdat veel BBQ’ers er helemaal niet van houden als het vlees van het bot valt, wordt 2 uur stomen ook vaak verlaagd naar 1 uur stomen. Ga dus ook een beetje op je gevoel (en je vlees) af.

Meer over de 3-2-1 methode lees je hier

Low & slow spareribs bereiding

Wil je graag spareribs bereiden volgens een mooi recept? Hebben we voor je! Kan op de smoker en BBQ! Er zijn meer recepten te vinden, dus kijk vooral even rond.

Recept spareribs op BBQ

Deze ribs komen niet vacuum verpakt aan… vrij letterlijk gewoon in een plastic zak, met alle kristallisatie op het vlees als gevolg…
Review door |
star star star star star
De allerlekkerste spareribs van de bbq.
Review door |
star star star star star
Naar veel gelezen en gehoord te hebben over het Iberico ras ook zelf maar eens de stoute schoenen aangetrokken :)

Low and slow bereid ze waren heerlijk, deze komen zeker nog een keer op het menu
Review door |
Van alle iberico spareribs die ik online gekocht hebben zijn dit de overduidelijke winnaars.
Klaargemaakt met de sousvide methode, 36u op 63° om het vet mooi te laten renderen, daarna afgewerkt op de (hete) BBQ; overheerlijk!!
Review door |
Heerlijke ribben met een duidelijke, notige smaak.

Klaar gemaakt door deze 4 uren te roken (kers) op lage temperatuur (110 graden), daarna 1u op hoger vuur om terugtrekking op het bot te verkrijgen (130 graden) en dan uiteindelijk nog een uur in te pakken en volledig te laten garen.

Het was een heerlijke hap vol smaak!
Review door |
Best wat ik ooit gegeten heb, ik bestel ze zeker nog eens!!
Review door |
star star star star star
Smaken fantastisch. Low en slow garen op de bbq
Review door |
I purchased 3 slabs of these ribs and I smoked them for 6 hours with a homemade rub. They were absolutely delicious! The meat was fall off the bone. And sharing this style of cooking with my Belgian friends was awesome
Review door |
star star star star star
Heerlijke spareribs. Maken ze meerdere keren per zomer
Review door |
Fantastisch product! Niet te veel kruiden want deze ribben hebben van zichzelf zeer volle smaak. Wel veel vet in vergelijking met andere rassen daar moet je wat voor zijn. Maar na 6 uur in BGE was het vet vrij mooi gesmolten. Low & slow voor een geweldige belevenis van dit mooie stuk vlees.
Review door |
star star star star star
Ja iedereen is altijd lovend over Iberico, dus tijd om dat eens te bekijken. Twee mooie strengen besteld en gerookt in de Masterbuilt digital smoker. Daarna gegaard in de folie en afgegrild op de BBQ. Echt de beste ribs ooit en volgens mijn vriendin nergens zo te krijgen. Zeker een dikke vette aanrader dus en ik ga ze zeker weer bestellen.
Review door |
star star star star star
Ja iedereen is altijd lovend over Iberico, dus tijd om dat eens te bekijken. Twee mooie strengen besteld en gerookt in de Masterbuilt digital smoker. Daarna gegaard in de folie en afgegrild op de BBQ. Echt de beste ribs ooit en volgens mijn vriendin nergens zo te krijgen. Zeker een dikke vette aanrader dus en ik ga ze zeker weer bestellen.
Review door |
star star star star star
Als je deze een keer geproefd hebt, wil je niet meer anders.
Review door |
star star star star star
Fantastische ribben ik neem nooit meer wat anders
Review door |
star star star star star
De kwaliteit is niet te betwisten al vind ik vet geen positief aspect van sappig vlees door juiste bereiding. Nog steeds lekker al kies ik zelf daarom vaker niet dan wel voor de Iberico variant.
Review door |
star star star star star
Zeer goede kwaliteit spare ribs! Heerlijk
Review door |
star star star star star
Zeer goede kwaliteit spare ribs! Heerlijk
Review door |
star star star star star
Extreem malse ribben die ik iedereen kan aanraden
Review door |
star star star star star
De lekkerste spareribs die er zijn! Niet teveel poespas aanhalen. want de smaak is al geweldig
Review door |
star star star star star
Subliem vlees! Eerst koud gerookt en daarna 24 uur sous vide op 68 graden. Daarna afmaken in de oven.
Review door |
star star star star star
Heerlijk, bereid volgens de 3-2-1 (werkelijk 3-1-1) op de kamado. Tip, voeg vooral niet teveel smaken toe. Het heeft namelijk al een heerlijke smaak.
Review door |
star star star star star
Heerlijk, op de kamado volgens de 3-2-1 methode (in werkelijkheid 3-1-1), aanrader om ook alleen peper en zout te gebruiken, want ze hebben al een heerlijke smaak van zichzelf. Ik zou deze zeker vaker bestellen bij The Butchery!
Review door |
star star star star star
Wij maken het klaar in de sous vide, en daarna af in de oven. Heerlijk, zo mals. Wij hebben ook wel eens van een ander ras geprobeerd maar van de iberico is vele malen beter.
Review door |
Bereid volgens de 3-2-1 methode en afgelakt met een sticky asian fused saus. Om duimen en vingers van af te likken. Het vlees zelf is mooi met veel vet. Vol van smaak.
Review door |
star star star star star
low en slow op 110C. 1.5 uur roken met hickory. 1.5 inpakken met cola in allufolie (Stomen). 15 afgrillen met jackdaniels honey glaze :)
Review door |
star star star star star
Heerlijk die iberico ribs, 3,2,1 methode. (voor mij is 2.5, 1, 1 genoeg) lekkere rub erop, wat appelrook erbij en een zoetige glace erover, perfect!
Review door |
star star star star star
Tikkie vet, maar wel erg lekker. Temperatuur en garing goed in de gaten houden, ze zijn iets minder bevleesd en die van mij hadden zeker geen 6 uur nodig! Vergeet niet de pofaardappelen en maiskolf mee te garen ;-)
Review door |
star star star star star
Gewoon WOW zo lekker. 3-2-1 in de smokkel, klein beetje marinade. Als je er naar keek vielen de botjes er al af zo mals. In een pitabroodje en smullen.
Review door |

Schrijf een review

Schrijf een review. Log in of maak een account.

Iberico Spareribs
4 stars - based on 28 reviews

21 ReviewsBekijken
Dit product is momenteel niet op voorraad.
Informeer me wanneer dit product op voorraad is
Iberico spareribs (loin) van het Spaanse Iberico varken. 
  • check-circle check-circle Vanavond in huis of kies zelf je leverdag.
  • check-circle check-circle Vanaf € 75,- GRATIS verzending.
  • check-circle check-circle Quickfrozen en Vacuüm verpakt