Spaanse Rubia Gallega burgers

Ingredienten

4 Rubia Gallega burgers (ik combineerde 2 burgers tot 1 let op: dat is een flinke hap)
2 Rustieke broodjes (vierkante ciabatta’s doen het ook goed)
Baby Romaine sla
1 grote Vleestomaat
150 gram Manchego kaas
6 Piementos de Padron pepers (niet scherp!)
Jalapeño Mayo (van La Morena)
125 gram Chorizo
2 eetlepels Aioli
2 eetlepels Jalapeño mayonaise

Benodigdheden

  • BBQ met deksel
  • Gril rooster
  • Kernthermometer
  • Directe opstelling (met indirecte zone)
  • Skillet of koekenpan

Bereidingswijze

Een Spaanse burger met alles erop en eraan. Deze burger is met recht een ode aan Spanje, prachtig vakantieland waar voortreffelijke producten vandaan komen. Ik [Siebe] combineerde een Rubia Gallega burger met zelfgemaakte Ailoli, Manchego kaas, geblakerde Piementos de Padron en crispy gebakken stukjes Chorizo. En dat alles op een rustiek broodje. Als je van de zomer houdt en bovenal van Spanje houdt, moet je deze maken! Veel beter wordt het niet.

Samenvatting Spaanse burgers

  • Directe bereiding op (Gietijzeren) rooster
  • Dome temperatuur 200 graden Celsius (met indirecte zone voor het smelten van de kaas)
  • Voorbereidingstijd: 15 minuten
  • Bereidingstijd: 10 minuten

Voorbereiding BBQ

Bereid je barbecue voor om direct te grillen en hou rekening met een indirecte zone. Stel je temperatuur in op ongeveer 200 graden Celsius. Snij de vleestomaat in ringen en trek wat mooie blaadjes van je baby Romaine sla. Snij de witte bittere delen van de sla af en gooi die weg. Snij de Chorizo in kleine blokjes en bak deze in een pan of skillet krokant op een pitje of op je BBQ. Gooi het bakvet niet weg! Lepel de krokant stukjes Chorizo uit de pan en zet ze apart. Snij je broodjes doormidden en bak de snijvlakken krokant in het (oranje) bakvet van de Chrorizo. Hmmm wat een smaak! Leg je broodjes nu klaar op een plank met de snijkant naar boven om ze straks op te bouwen. Leg ze niet op elkaar, daar wordt het krokante snijvlak weer taai van.

Bereiding Spaanse burgers

Leg de Piementos de Padron pepers op je grill rooster en grill ze in een minuut of 5 rondom. Ze moeten bruin worden en mogen wat geblakerd zijn! Als ze gereed zijn leg je ze even apart op een roostertje of bordje, dit is een heerlijke topping voor je burger. Als je plek hebt kun je ook je hamburgers alvast grillen.

Piementos de Padron

Leg nu de (Rubia Gallega) burgers op het rooster en bak ze mooi bruin, maar niet te lang want we willen ze medium houden!

Rubia Gallega Burgers

Hebben de burgers een mooie kleur, dan leg je op de indirecte zone en leg je op elke burger een paar plakken van je Manchego kaas (ik gebruikte een ordinaire kaasschaaf om van mijn blok Manchego mooie plakjes te maken). Meet de kerntemperatuur (bij ongeveer 48 graden kerntemperatuur haal je ze van de BBQ).

Serveren Spaanse burgers

Nu moeten we aan de slag met het bouwen van deze Spaanse burger. Je begint met de onderkant van het broodje en bouwt hem dan langzaam op met de volgende laagjes:

  • Eetlepel Aioli
  • Baby Romaine sla
  • Grote plak vleestomaat
  • Eetlepel Chorizo crisps
  • Rubia Gallega burger (met gesmolten Manchego kaas)
  • Piementos de Padron pepers
  • Nog een lepeltje crispy Chorizo
  • Eetlepel Jalapeño mayonnaise

Daarna doe je de bovenkant van het getoaste broodje erop en steek je een prikker door je hele bouwwerk.

Rubia Gallega burgers

ENJOY!