Simmentaler Picanha

Wat is een Simmentaler Picanha?

Simmentaler picanha – of staartstuk – is een van de populairste stukken rundvlees op de barbecue. Niet voor niets: het vlees is lekker grof van draad, heerlijk mals en vol van smaak. De vetkap aan de bovenzijde is typerend en essentieel voor de bereiding. Die smelt langzaam tijdens het grillen en houdt het vlees sappig, terwijl het zorgt voor een rijke, uitgesproken smaak. De picanha wordt gesneden uit het verlengde van de platte bil, vlak onder de staart van het rund. Naarmate je dichter bij de punt komt, wordt het vlees zachter. Een echte klassieker, geliefd in Zuid-Amerika – maar inmiddels ook niet meer weg te denken op Nederlandse BBQ’s.

Getrimd in eigen slagerij

Zodra de Simmentaler Picanha bij ons binnenkomt, gaat deze eerst door de handen van onze Meesterslagers. Die controleren het vlees op kwaliteit, snit en vetbedekking. Als de vetkap te fors is, trimmen we die lichtjes bij – zonder de karakteristieke vetlaag te verwijderen. Daarna wordt elke picanha met de hand verpakt, afgewogen en gelabeld. Zo weet je precies wat je in huis haalt: vakmanschap van kop tot kont.

Picanha van het Simmentaler rund

Het Simmentaler rund is een klassiek dubbeldoelras dat zijn oorsprong vindt in het Berner Oberland, een bergstreek in Zwitserland. Door de eeuwen heen is het ras uitgewaaierd naar andere Alpenlanden, zoals Duitsland en Oostenrijk, waar het nog altijd op traditionele wijze gehouden wordt. De dieren grazen vrij op bergweides, waar ze zich tegoed doen aan vers gras, wilde bloemen en kruiden. Dat natuurlijke dieet draagt bij aan de karakteristieke smaak van het vlees: intens, puur en met een volle vleessmaak.

Simmentaler runderen groeien langzamer en leven minstens drie jaar. Ze kalven minimaal twee keer voordat ze worden geslacht. Daardoor ontwikkelen ze niet alleen een mooie, diepe kleur vlees, maar ook een fijne structuur en goede vetmarmering. Dat zie je, dat ruik je – en dat proef je.

Picanha flashfrozen geleverd

De Simmentaler picanha wordt na het trimmen razendsnel en zorgvuldig verpakt. Daarna volgt de flashfreeze: binnen een uur ingevroren op extreem lage temperatuur. Zo blijven smaak, textuur en voedingswaarden maximaal behouden. Je ontvangt je bestelling bevroren in een stevige doos met isolatiezak en droogijs. Wel zo fijn: het vlees kan thuis zó de vriezer in. Of... meteen op het rooster natuurlijk.

Online Simmentaler Picanha bestellen

Deze Simmentaler Picanha bestel je eenvoudig online bij The Butchery. Bestel je voor 11.00 uur, dan kun je ‘m dezelfde avond nog in huis hebben. Uiteraard flashfrozen geleverd, rechtstreeks uit onze slagerij. Wat je daarna doet? Grillen, delen, genieten.

Picanha is een prachtige steak/roast die je op diverse manieren kunt bereiden. Hieronder vind je een handige guideline. Scroll erdoorheen en kies je bereidingswijze!

PICANHA LOW AND SLOW BEREIDEN (AANGRILLEN & DOORGAREN)

Plan vooruit, ontdooi het vlees een paar dagen vantevoren (of een paar uur in koud water) en haal het 5uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Verwarm de oven voor op 120C voor mooie doorgaring en de pan of grill tot maximale hitte
Bak of grill het vlees rondom bruin in een grote pan met boter of op de grill totdat het helemaal bruin is en de eventuele vetrand lekker crunchy
Verplaats het vlees naar de voorverwarmde oven, leg de gebakken steak op in een ovenschaal en doe het bakvet er bij in.
Tijd: gebruik het onderstaande schema voor je eigen planning, deze tijden zijn indicatief.
Meet bij deze vleessoorten altijd de kerntemperatuur. Gebruik de tempraturen uit het schema.
Rusten: laat het vlees 10 minuten rusten voor het aansnijden/ serveren.
Kruid het vlees na het aanbakken of achteraf met peper en zout of rub naar keuze

KERN EINDTEMPERATUREN

Rare 52C Medium rare 54C
Medium 57C
Rose/Welldone 62C

Houd rekening met een totale bereidingstijd van 1,5 uur

REVERSED SEAR PICANHA (GAREN & AFGRILLEN)

Plan vooruit, ontdooi het vlees een paar dagen van tevoren (of een paar uur in koud water) en haal het 5uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Verwarm de oven of bbq voor op 60C.
Gaar het vlees tot de onderstaande kerntemperaturen -2 graden. De laatste 2 graden komen erbij tijdens het afgrillen.
Grill of bak het vlees rondom bruin en crunchy totdat de gewenste kerntemparatuur is bereikt.
Meet bij deze vleessoorten altijd de kerntemperatuur. Gebruik de tempraturen uit het schema.
Rusten: laat het vlees 10 minuten rusten voor het aansnijden/ serveren.
Kruid het vlees na het aanbakken of achteraf met peper en zout of rub naar keuze

Kern eindtemperaturen

Rare 52C (rund, kalf)
Medium rare 54C (rund, kalf)
Medium 57C (rund, lam, kalf)
Rose/welldone 62C (lam)

Houd rekening met een totale bereidingstijd van 2 uur.

BEREIDING PICANHA SOUS VIDE

Plan vooruit, ontdooi het vlees een paar dagen van tevoren (of een paar uur in koud water) en haal het 5uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Verwarm het warm waterbad voor zodat de onderstaande tijden kloppen. Zorg voor een dichte vacuumzak (eventueel kun je zelf de steaks al kruiden en opnieuw vaccumeren. Maar normaal gesproken kan de verpakking zo in het warm waterbad.
Tijd, stel de sous vide stick in volgens het onderstaande schema. Als het vlees nog bevroren is tel er dan 1uur bij op.
Grill de steak in een pan of op de bbq goudbruin, je kunt ook een brander gebruiken, door het afgrillen of branden stijgt de temperatuur niet meer.
Rusten, laat de steak 10 minuten rusten voor het aansnijden/ serveren.
Kruid de steak pas halverwege of achteraf met peper en zout of rub naar keuze

INSTELWAARDE SOUS VIDE STICK VOOR PICANHA

Rare: 52C in 3 uur
Medium/Rare: 54C in 3 uur
Medium: 56C in 3 uur

Ingredienten

rundvlees

Voedingswaarde

Type Per 100g
Energie (kJ) 627.00
Energie (kcal) 150.00
Vet (g) 6.60
Verzadigd vet (g) 3.20
Koolhydraten (g) 0.00
Suikers (g) 0.00
Vezels (g) 0.00
Eiwitten (g) 22.70
Zout (g) 0.08

Simmentaler Picanha

Simmentaler picanha, zorgvuldig gesneden en dubbel getrimd door onze Meesterslager tot dé perfecte steak. De Simmentaler picanha is op de peak of tenderness flashfrozen ingevroren en dus supervers bij ontvangst. 

check-circle Maandag in huis

+ Smaakmakers

+ 3,99 | 100 gram kruidenboter Cafe de Paris
+ 5,99 | 200 ml Culinaire jus met rozemarijn
+ 5,99 | 100 gram Butchery's steak seasoning
+ 10,50 | 354 gram Croix Valley Original Steak Sauce & Marinade

+ Sides (kies gewenste aantal in checkout)

+ 49,99 | 800 gram Black Tiger garnalen XXL [2-4 stuks]
+ 5,99 | 4x gratintaartje creamy cheese [100 gram per stuk]
+ 9,99 | 8x Haricots verts omwikkeld met Livarspek
  • check-circle check-circle Maandag in huis of kies zelf je leverdag
  • check-circle check-circle Vanaf € 100,- GRATIS bezorging.
  • check-circle check-circle Flash-frozen en vacuüm verpakt
Simmentaler picanha, zorgvuldig gesneden en dubbel getrimd door onze Meesterslager tot dé perfecte steak. De Simmentaler picanha is op de peak of tenderness flashfrozen ingevroren en dus supervers bij ontvangst. 

Steak Seasonings & Sauces

Croix Valley Cattle Drive BBQ Dry Rub -strooibus 306g
14,50
check-circle Maandag in huis
Croix Valley Garlic Barbecue Booster -strooibus 170g Croix Valley Garlic Barbecue Booster
9,95
check-circle Maandag in huis
Croix Valley Garlic Ginger Teriyaki BBQ & Wing Sauce -fles 354g
10,50
check-circle Maandag in huis
Croix Valley Garlic N Herb Sauce & Marinade -fles 354g
10,50
check-circle Maandag in huis
Croix Valley Original Barbecue Booster -strooibus 170g
9,95
check-circle Maandag in huis
Croix Valley Original Steak Sauce & Marinade
10,50
check-circle Maandag in huis
Holy smoke BBQ peppery steak seasoning Holy smoke BBQ peppery steak seasoning
13,49
check-circle Maandag in huis
Seasalt flakes
3,99
check-circle Maandag in huis

Altijd handig bij steaks

Bge Houtskool Dutch Bge Houtskool Dutch
18,95
check-circle Maandag in huis
Smoking Chunks Oak Keij
9,95
check-circle Maandag in huis
Aanmaakblokjes
17,95
check-circle Maandag in huis
Rond serveerbord palm diameter 230mm h20mm Rond serveerbord palm diameter 230mm h20mm
15,99
check-circle Maandag in huis
Meest gekocht
Ribeye Black Angus USA PRIME
check-circle Maandag in huis
43,99
Groentesoep
check-circle Maandag in huis
4,99
Burgerbun Brioche Black
check-circle Maandag in huis
2,99