Flat Iron Steak van de BBQ

Bereidingswijze

Wel eens een flat iron steak geprobeerd? Dikke aanrader! Deze cut wordt ook wel sukade steak genoemd afkomstig van - jawel - de sukade, dat in NL vooral wordt gegeten als suddervlees. In Amerika weten ze echter wel raad met deze gesplitste sukade die aldaar juist vaak als steak wordt gegeten. Met 't zeen eruit gesneden is flat iron namelijk een steak die ramvol smaak zit. Mits van een goed runderras, dat is essentieel. Siebe Grijpma van @bbqmoods gebruikte voor dit recept Black Angus USDA Prime, maar ook Wagyu en bijvoorbeeld Canadees Angus leent zich heel goed voor deze steak. En het goede nieuws: flat iron steak van de BBQ is heel easy to make. In het kort:

  • Directe bereiding
  • Dome temperatuur: 250 graden Celsius
  • Voorbereidingstijd: 0 minuten
  • Bereidingstijd: 15 minuten

Voorbereiding BBQ 

Bereid je BBQ voor op directe hitte. De Flat Iron Steak is doorgaans niet dikker dan 2 cm, haal je vlees daarom pas vlak voor  bereiding uit de koelkast en gebruik een hoge temperatuur voor de bereiding. Zo kun je hem net iets langer op je BBQ bereiden zonder dat hij doorschiet naar medium of well done en toch een mooi gekleurd jasje krijgt. We gaan de BBQ instellen op lekker heet, ongeveer 250 graden. Als je beschikt over een divider systeem, richt je BBQ dan in met een halve plancha en een half gietijzeren rooster, dit is optioneel, met alleen een rooster is het ook zeker zo goed te bereiden. Probeer je plancha en/of rooster zo dicht mogelijk op je houtskool te plaatsen, je wilt het vlees snel dicht schroeien.

Laat je rooster (en eventueel plancha) flink heet worden voordat het vlees erop gaat.

Bereiding Flat Iron Steak

Haal de Flat Iron Steak nu uit de verpakking. We gaan de steak niet kruiden voordat hij op de BBQ gaat, wel deppen we hem even droog met een keukenpapiertje. Omdat ik de bereiding op de Plancha begin, smeer ik mijn steak niet in met olie (ik gebruik wat vetstof op de plancha). Heb je geen plancha maar alleen een rooster, smeer je steak dan even in met een dun laagje plantaardige olie, dit beschermt het vlees tegen uitdrogen als het op de hete BBQ gaat en zorgt er ook voor dat je steak niet aan je rooster blijft plakken.

Als je BBQ met Plancha en/of rooster goed heet is (rond de 250 graden Celsius) smeer je wat vet op de plancha (ik gebruikte geklaarde boter). Omdat de plancha al superheet is, zal het vet vrijwel direct smelten en heet zijn en dan leg je meteen je Flat Iron Steak erop. Je drukt hem even aan zodat je zeker weet dat een groot oppervlak van je steak in contact is met de hete plancha. Heb je geen plancha maar alleen een rooster, dan heb je je steak al met olie ingesmeerd en leg je hem direct op het hete rooster.

Als je met de plancha werkt, draai je na een minuut of 2 de Flat Iron Steak om. Hij heeft dan een mooi, redelijk egaal, bruin korstje gekregen door de Maillard reactie (het karamelliseren van de eiwitten uit het vlees) en het grote contactoppervlak.

Heb je alleen een rooster, dan draai je na 1,5 minuut de steak een kwartslag voor een mooi ruitpatroon en na nog eens een dikke minuut draai je de steak om en doe je hetzelfde aan de andere kant. Houd je steak in beweging en meet de kerntemperatuur met je thermometer. Zodra deze 45 graden is mag hij eraf (als je van een medium rare cuisson houdt, wil je een Medium cuisson dan gaar je het vlees door tot 49 graden). Plaats je steak onder aluminiumfolie en laat hem voor een minuut of 8 rusten voor je hem aansnijdt. De kerntemperatuur zal gedurende dit rusten nog enkele graden stijgen om op je Medium Rare cuisson van 50-52 graden uit te komen.

Flat Iron Steak

Bij de plancha bereiding verplaats je de steak na zo’n 1,5 minuut op de tweede kant naar het (gietijzeren) rooster. Door het vlees nog even boven de directe hitte te grillen krijg je een extra “Flame Grilled” smaakje aan je steak en kun je ook nog wat Grill Marks toevoegen. Daar zijn we als BBQ-ers natuurlijk gek op. Houd wel je kernthermometer in de aanslag en meet de kerntemperatuur want als deze rond de 45 graden is wil je de steak van de BBQ halen (als je van een medium rare cuisson houdt, wil je een Medium cuisson dan gaar je het vlees door tot 49 graden). Heeft je Flat Iron Steak de gewenste kerntemperatuur bereikt, dan laat je hem 8 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Voordat je de steak gaat aansnijden kruiden we de steak met grof gemalen zwarte peper en zoutvlokken. Het vlees is zo lekker dat je geen andere kruiden toe wilt voegen. Sausjes zijn bij deze heerlijke steak ook uit den boze voor mij.

Ik serveerde de Flat Iron Steak met een frisse salade van jonge veldsla, geroosterde pijnboompitten, gekookte eieren, lente-ui en een dressing van honing, witte wijnazijn, mosterd, peper, zout en olijfolie.

ENJOY!
Bekijk Flat Iron Steaks >
 Hierboven Alle flat iron steaks. Zelf gebruikte ik de USDA Black Angus flat iron steak. Hoe mooi is die marmering? 

Bekijk meer recepten
Producten voor dit recept