Internationale hamburgerdag

Ode aan de hamburger

Vandaag op 28 mei 2024 vieren we ons aller favorite fastfood: de hamburger. Het is namelijk Internationale Hamburgerdag! En wij vieren dat natuurlijk niet zomaar... Nee zeg. De hele week hebben we maar liefst 15% korting op ALLE burgers, ALLE broodjes en ALLE meat toppings. Inslaan dus maar!

En voor de liefhebber meteen even wat achtergrondinfo. In het kader, weet wat je eet ;-)

Waar komt de hamburger vandaan?

De Amerikanen claimen de burger tegenwoordig graag als 'hun' icoon en da's misschien ook niet heel raar, want jaarlijks worden er pak 'm beet 50 miljard [!!] hamburgers weggepoetst in de States. Voordat de hamburger echter Amerika bereikte, had dit iconische stuk vlees al een flinke toer afgelegd. De exacte herkomst is niet 100% erkend, want het waren naar alle waarschijnlijkheid de Mongolen [ook wel tartaren genoemd] die zijn begonnen met het eten van een platgeslagen stuk vlees. Soldaten uit het leger van Dzjengis Khan in Mongolië stopten namelijk stukken rundvlees tussen hun zadel en het paard, waardoor het mals werd gemasseerd en dus rauw kon worden gegeten. De russen namen dit kunstje over, maar voegden al gauw ei en ui toe voor een nog betere smaak. De steak tartaar was geboren.

Naamgever Hamburg

Duitse soldaten omarmden dit malese rundvlees en namen dit 'gerecht' mee naar huis en zo is de "Hamburger" in havenstad Hamburg terecht gekomen. Hamburg is dus één van de eerste plaatsen waar het platte en rauw gegeten rundvlees populair werd. Echter vonden ze in het Duitse Hamburg dat die rauwe ‘tartaar’ nóg veel lekkerder werd door het licht te bakken. Zie hier de uiteindelijke hamburger.

De hamburger ontleent dus zijn naam aan - jawel - Hamburg, de stad waar het gerecht uiteindelijk zijn oorsprong vindt. Door de jaren heen is de naam Hamburg steak veranderd in Hamburger steak en nu dus 'gewoon' hamburgers. In 1912 is het bijbehorende broodje toegevoegd aan de hamburger en sinds de dertiger jaren is de hamburger de meestgegeten snack in de States.

Van Duitsland naar de VS

Amerikanen claimen dat de geschiedenis van de burger pas écht begint vanaf het moment dat Duitse immigranten het gerecht meenamen naar de States. Het was uiteindelijk Delmonico's in New York die in 1830 de hamburger steak als allereerst op de kaart zette. Nog zonder broodje, dat wel, maar die volgde al snel in 1900. Dat maakt de discussie rondom de vraag wie de eerste hamburger verkocht extra verwarrend.

De Deense kok Louis’ Lunch uit New Haven claimt namelijk in 1900 de eerste hamburger te hebben verkocht toen een klant met haast zijn hamburger steak onderweg wilde eten. De kok pakte twee boterhammen om het vlees tussen te stoppen en creëerde zo naar eigen zeggen de hamburger. Of eigenlijk: het broodje hamburger. Uit Ohio en Wisconsin komen echter claims van restaurants dat zij al in 1885 hamburgers verkochten. De echte oorsprong blijft waarschijnlijk onbekend, maar het is algemeen geaccepteerd dat de hamburger vanaf 1921 zijn opmars pas echt inzette. Het was fastfoodrestaurant White Castle die in dat jaar zorgde voor een imagoverbetering door de hygiënische bereiding van het broodje te benadrukken. Voorheen kwam de hamburger namelijk vooral van straatverkopers en goedkope arbeidersrestaurants.

Liberty Sandwich

Nog een leuk wist-je-datje: de Amerikanen hadden de naam hamburger na de Eerste Wereldoorlog bíjna veranderd in Liberty Sandwich omdat ze niet wilden dat dit fantastische gerecht een Duitse naam had. Op het nippertje heeft de naam Hamburger toch standgehouden en na de Tweede Wereldoorlog kwamen de fastfood- en drive-in restaurants als paddenstoelen uit de grond. Sindsdien wordt dit product niet meer geassocieerd met armoede en momenteel is de burger natuurlijk écht niet meer weg te denken uit de culinaire wereld. 

Butchery's Burgers

Wie ons een beetje volgt weet dat wij dol zijn op burgers en onze slagers weten er dus ook wel raad mee. We hebben ze in alle soorten en maten, naturel, glutenvrij, maar ook in de meest bijzondere smaakcombinaties. Daarbij hebben we buns in alle kleuren en maten én de meest lekkere kant-en-klare meat toppings. En in het kader van Internationale Hamburgerdag dus ALLEMAAL met 15% korting!