Het lijkt bloedjeheet te worden, dus uren achter de stoof is voorlopig waarschijnlijk even een no-go. Snel, makkelijk en licht moet het zijn en koude bereidingen gaan sowieso lekker. Maar wat denk je van grote hoeveelheden low & slow bereidingen, waar je meerdere dagen gerechten mee voor kunt schotelen. Even schakelen, maar we got your back. Hier 10 tips om je de hittegolf door te helpen!

1. Hot & Vlot BBQ 

Sticky Thai Chicken Je verwacht ‘m natuurlijk al bovenaan bij een online slager, maar er is geen woord van gelogen. Mooi weer en BBQ gaan hand in hand, dat weet iedereen. Geeft zo’n lekker vakantiegevoel. Tijdens een hittegolf wil je bovendien niet te lang met je neus boven de pannen staan en al helemáál niet in een huis dat niet koel te houden is. Beter rol je de BBQ in de schaduw en flip je een hamburger, maak je spiesjes klaar of flans je een broodje braadworst in elkaar. Frisse salade, wat stokbrood ernaast en klaar ben je. Oh en vis natuurlijk… vis op de barbecue is altijd een goed idee.

Suggestie: Sticky Thai Chicken met mangosalade van de BBQ
Suggestie: Kip Yakitori spiesjes (avond ervoor alvast voorbereiden)

2. Soep

Say what? Ja echt, soep doet het goed als het kwik naar grote hoogten stijgt. Van een lichte bouillon houd je vocht vast en dat is met extreme hitte geen overbodige luxe. Je kunt er bovendien veel groenten in verwerken en van warme soep koelt je lichaam juist af. Kun je je er echt niet toe zetten? Misschien is dan een Spaanse gazpacho een idee? Mocht de bereiding van soep je tegenstaan, hebben wij goed nieuws voor je. Onze slagers hebben heerlijke kant-en-klare soepen voor je gemaakt, die je alleen nog maar even hoeft op te warmen. Superhandig om in de vriezer te hebben!

Suggestie: kant-en-klare soepen

3. [Pikante] Oosterse keuken

Ook niet voor de hand liggend misschien… of juist wel. Want zo heet als je de curry in Thailand eet, eet je ‘m nergens. En in Thailand is het ook niet bepaald koud. Wetenschappers bevestigen ook: door pittig te eten, ga je zweten en daardoor koelt je lichaam af.  Niet voor niets koken landen rondom de evenaar veel met pepers. Een beetje spice toevoegen aan je eten is bij bloedheet weer dus gewoon een goed idee. Denk bijvoorbeeld aan noedels met pittige kip of een lekkere groene curry.

Suggestie: Thaise wok met ossenhaas

4. Fruit & Groenten

Als het echt bloedheet is, moet je vermijden dat je uitdroogt. Fruit en groenten bevatten over het algemeen veel vocht. Watermeloen bijvoorbeeld, bestaat voor 90% uit water en bevat bovendien lycopeen, een stof die je huid beschermt tegen blootstelling aan de zon. Lycopeen is ook te vinden in tomaat & roze grapefruit. Fruit met vitamine C – zoals aardbeien, kiwi, citrusfruit en bramen – helpen ook je huid te beschermen. Groenten als komkommer, sla en radijsjes bevatten ook meer dan 90% vocht, dus daar kun je lekker wat van wegsnacken.

5. Maaltijdsalades

Inkopper natuurlijk, maar maaltijdsalades kun je onmogelijk overslaan in dit lijstje. Preppen kan op elk moment van de dag, dus de hete uurtjes kunnen makkelijk worden vermeden. Bovendien kun je veel groenten kwijt en groenten zitten boordevol vocht. Zelf zijn we nogal fan van fruit door de salade. Denk aan burrata met aardbeien, basilicum en noten… Beetje frambozenazijn en olijfolie erover en klaar ben je. Easy Peasy en megalekker. En natuurlijk kun je aan elke salade garnalen, ­kipdij, biefstuk of een ander vleesje naar smaak toevoegen. All up to you.

Suggestie: Supersnelle Oosterse biefstuksalade­­

pulled pork nachos

7. Low & Slow barbecue

Klinkt misschien niet als iets waar je zin in hebt als de mussen dood van het dak vallen, maar low & slow koken is juist ideaal bij warm weer. Minimale inspanning, maximaal resultaat immers. Vlees een nacht laten doorgaren is niet per se veel werk en de hitte zit je al helemaal niet in de weg. Maak bijvoorbeeld kilo’s pulled pork of pulled beef en vries het in porties in, zodat je er meerdere gerechten mee kunt maken. Pulled meat dus het perfect tussen een broodje, in de nacho’s, in een salade of tussen een wrap of taco. Multi inzetbaar dus en dat is wat je wilt.

Suggestie: Pulled Beef taco’s met pico de gallo
Suggestie: Pulled Pork Nacho’s

7. Warme dranken

Bij bloedhete temperaturen grijp je al gauw naar ijskoude drankjes en natuurlijk is water drinken altijd een goed idee. Maar wist je dat je lichaam juist beter afkoelt bij het drinken van (lauw)warme drankjes. Thee met munt en citroen of gemberthee met sinaasappel zijn dus eigenlijk veel betere opties dan ijskoude drankjes. Maar het allerbelangrijkst blijft natuurlijk goed gehydrateerd blijven, dus zorg er sowieso voor dat je voldoende drinkt

8. Wraps & Taco’s 

Taco's al pastor Ook heel makkelijk bij warm weer: taco’s en wraps. Gevuld met kip, mango, feta en avocado bijvoorbeeld. Supersnel, supermakkelijk en ook heel goed koud te eten. Maar je mag een wrap ook best pittig maken! Doen de Mexicanen ook immers. Jalapeno pepertje erdoorheen is altijd goed. Zoet & pittig gaat trouwens ook heel lekker samen. Denk aan ananas met rode peper. Topcombi!

Suggestie: Tacos al Pastor
Suggestie: Taco carne asada

9. Pasta(salade)

Een pastasalade die je eenvoudig kunt meenemen naar een koele plek is natuurlijk perfect tijdens een hittegolf. Voorbereiding doe je gewoon de avond ervoor. Pasta pesto met kip, avocado, zontomaatjes en pijnboompitten is een absolute klassieker bij warm weer. En wist je dat zout heel lekker gaat met fruit? Ham en meloen, spekjes en mango… perzik met pittige kip… allemaal heerlijk door een pastasalade.

Suggestie: Tagliatelle met pesto en parmaham

10. Gemak dient de mens

Over de hele linie gezien dient gemak natuurlijk de mens. Met temperaturen boven de 30 graden moet je je niet te druk maken immers. Kunnen wij je ook bij helpen. Onze ambachtelijke croquetten kunnen in de frituur, oven of airfryer én op de BBQ en we hebben burgers & braadworstjes in meer dan 15 smaken… Ook spiesjes hebben we in alle soorten en maten.

Suggestie: Butchery’s ambachtelijke croquetten