Flank steak

Flank steak

De Flank Steak, wat grover van draad dan de gemiddelde biefstuk en intens van smaak, is een mooie steak voor een echte vleesliefhebber. Elke flank steak gaat bij binnenkomst door de handen van de Meesterslager en wordt dubbel getrimd. Je ontvangt ‘m dus al helemaal grillready.

... > Lees meer > Lees minder
Bekijken als Grid List

3 Items

per pagina
Oplopend sorteren
Bekijken als Grid List

3 Items

per pagina
Oplopend sorteren

Wat is een flank steak?

De flank steak wordt vaak verward met skirt steak of bavette, terwijl het toch echt een significant ander stuk vlees is. Wat de verschillende soorten steak gemeen hebben, is onder andere dat het allemaal werkvlees is. Zo wordt de flank steak, je raadt ’t niet, uit de flank van het rund gesneden. Flank steaks worden geprijsd door verschillende chefs. Het is iets grover van structuur dan een kogelbiefstuk of een entrecote, maar de verhoogde smaakintensiteit krijg je ervoor terug.

Waarom de naam flank steak?

We hebben ’t hierboven al en beetje verklapt, de naam flank steak refereert namelijk naar ’t gedeelte waar het uit gesneden wordt. De flank steak wordt dus uit de flank van het rund gesneden. Wellicht een leuk weetje, de flank steak wordt ook wel London Broil, flank steak fillet of Jiffy steak genoemd. De naam London Broil verwijst voornamelijk naar een kookmethode. Hierbij wordt een relatief dik stuk vlees gegrild of gebraden, hier wordt vaak flank steak voor gebruikt. Het vlees wordt meestal gemarineerd voordat het wordt gegaard en wordt vervolgens in dunne plakjes gesneden tegen de draad van de vezels. Deze kookmethode is populair geworden in de Verenigde Staten in de jaren 1930 en 1940. Hoewel "London broil" een populaire term is geworden voor dit gerecht, heeft het eigenlijk niets te maken met Londen of Groot-Brittannië. De oorsprong van de naam is enigszins mysterieus en er zijn verschillende theorieën over hoe het werd genoemd. Een mogelijke verklaring is dat het een marketingterm was die werd bedacht om het gerecht aantrekkelijker te maken voor Amerikaanse consumenten.

Flank steak vs skirt steak

Yes, ’t blijft lastig al die verschillende soorten vlees. Het verschil tussen flank steak en skirt steak is niet alleen het gedeelte waar het uit de koe gesneden wordt, maar ook de grofheid van de draad. Ze zijn inderdaad beide wat grover van draad, maar de skirt steak is aanmerkelijk grover van draad dan de flank steak. Overigens zijn beide steaks een goede keuze als je van een goeie bite houdt. Zorg er sowieso voor dat je bij steaks die wat grover van draad zijn dwars op de draad snijdt, anders veranderd de steak al snel in een schoenzool en dat wil je gewoon niet.

Hoeveel gram flank steak per persoon

Flank steak is prachtig om in z'n geheel te bereiden. Per persoon kun je ongeveer onderstaande gewichten aanhouden.

Flank steak als hoofdgerecht
Normale eter: 150-200 gram
Grote eter: 250-400g gram
Carnivoor: 400+ gram

Flank steak to share for 2
Normale eter: 400 gram
Grote eter: 500+ gram
Carnivoor: No Share

BBQ met meerdere vleessoorten [share]
Kleine eter: 75 gram
Grote eter: 150 gram
Carnivoor: 200 gram

Bereidingswijze: Hoe bak je flank steak?

Er zijn verschillende manieren op flank steak te bakken. Heb je een dikke steak te pakken? Dan adviseren we je om ‘m reverse sear of sous vide te garen. Een wat dunnere steak kan je op de ‘klassieke’ manier grillen. Dit houdt in dat je ‘m eerst grilt en aan de hand van de kerntemperatuur laat nagaren. Om werkvlees wat malser te krijgen voor bereiding kan je ervoor kiezen om van tevoren een marinade op het vlees te doen en goed in te laten trekken. Extra belangrijk bij zulk vlees is om het juist aan te snijden, haaks op de draad dus. Cruciaal voor het juiste mondgevoel! Meer lezen over het snijden van steaks? Kijk bij ons academy artikel ‘biefstuk snijden’

Kan flank steak op de BBQ?

Een flank steak kan zeker op de BBQ! Check voor hoe je ‘m precies moet bereiden vooral de dikte van de steak. Als je een wat dikkere flank steak hebt, kan je ‘m namelijk het beste garen met behulp van de reverse sear methode of sous-vide. Beide methodes zijn mooie methodes om je steak tot de perfecte kerntemperatuur te brengen. Heb je een relatief dunne steak ontvangen? Dan adviseren we je om ‘m direct te grillen en eventueel nog even tot de juiste kerntemperatuur op ’t indirecte deel van je BBQ te leggen.

Flank steak recepten

Ben je eruit en komt er flank steak op ’t menu? Dan is ’t nu zaak om een mooi recept erbij te zoeken en laten wij er nou net een aantal voor je hebben. Gebruik vooral ter inspiratie en geef er je eigen twist aan, want dat is immers ’t mooiste aan koken nietwaar? Wat dacht je bijvoorbeeld van een flank steak rol, naar recept van Jord Althuizen? In dit recept wordt de flank steak gevuld met parmaham, mozzarella, zongedroogde tomaat, basilicum en spinazie. Aanrader! Wil je ‘m liever iets ‘cleaner’ eten? Dan hebben we ook een mooi recept voor Flank Steak met whiskey marinade voor je. Hierbij mag je zelf ook aan de slag met het maken van de marinade, maar we beloven je dat je die moeite dubbel en dwars terug proeft.

Flank steak kopen online

Bij het kopen van flank steak, online of in de winkel, moet je er altijd rekening mee houden dat het van een kwalitatief goed ras moet zijn. En met een kwalitatief goed ras, bedoelen in het geval van werkvlees graangevoerd of goed gemarmerd vlees. Als je namelijk een flank steak online koopt van een dubbeldoel of een grasgevoerd rund, kan het maar net zijn dat de steak niet aan je verwachtingen voldoet. Zo’n steak wordt namelijk relatief snel droog en kauw je je een ongeluk op. Word je dus niet zo gelukkig van. Met rassen zoals Black Angus of Australisch Wagyu zit je in ieder geval altijd goed. Het vlees is immers mooi dooraderd en is bijzonder smaakvol.

Flank steak quickfrozen geleverd

Zoals je misschien al wel gelezen hebt, worden alle steaks quickfrozen geleverd. Ook de flank steak dus! Gelijk na binnenkomst van het vlees gaat het de productie in. Daar gaan de steaks door de handen van onze slagers, die ze dubbeltrimmen. Het resultaat is een steak waar je zelf niks meer aan hoeft te doen, op eventueel kruiden en grillen na dan. Gelijk na het trimmen worden de steaks individueel vacuüm verpakt, gelabeld met een productsticker en op een speciale manier ingevroren. Verser kan bijna niet.

Online flank steak bestellen

Online flank steak bestellen is een fluitje van een cent. Je hebt namelijk keuze uit meerdere rassen én daarnaast kan je je gewenste gewicht kiezen. Kieper de steak in je mandje en vul aan met bijvoorbeeld braadworst, speklapjes of schnitzel. Zo heb je mooi voor de dagelijkse dis altijd wat op voorraad in de vriezer. Ideaal! In de check-out kan je kiezen wanneer je je bestelling geleverd wilt hebben. Zo bieden we zowel daglevering als avondlevering aan en kan je zelf een datum kiezen. Kan je de levering mooi plannen wanneer je sowieso thuis bent. Reken vervolgens af in de beveiligde betaalomgeving en dan heb je voor je ’t weet je bestelling quickfrozen in huis.