Bij een goede steak hoort een goede wijn. Of een fijn (speciaal)biertje natuurlijk, kan ook heerlijk zijn. Maar de smaken van de wijn in je glas en de steak op je bord moeten elkaar natuurlijk wel complementeren. En hoewel we zelf fervent liefhebber zijn, laten we die combinatie toch liever aan de expert over. Wij zijn dan ook onwijs blij met de kersverse samenwerking met Vinobox. Er zitten leuke dingen aan te komen, maar we beginnen met een terugkerende wijn-spijs rubriek, ingevuld door de gecertificeerde sommelier van Vinobox.

Welke wijn bij Japans Wagyu? 

En als je dan toch wijn-spijs aanbevelingen gaat doen, kun je maar meteen beginnen met de keizer onder de vleesrassen: Japans A5 Wagyu. Want dit vlees verdient een topwijn. Dus ging er een Wagyu ribeye richting de sommelier die zijn aanbeveling maar wat graag met ons deelt!

De sommelier aan het woord

"Het is een ware ervaring om een Japanse A5 wagyu steak te mogen proeven: Het vlees heeft een mooie marmering, is fluweelzacht en rijk dooraderd met vet. Na het openen van de verpakking is het niet alleen een visueel spektakel, er komt ook direct een overheerlijke geur vrij. Het voedde direct mijn enthousiasme om om met dit mooie product van the Butchery te werken.

Een perfecte combinatie op het gebied van Wijn en Spijs is meer dan de som der delen: het zorgt ervoor dat beide producten nog heel veel lekkerder worden dan ze op zichzelf al zouden zijn. Het is daarom ook een eer dat ik, als sommelier van Vinobox, werd gevraagd een wijn te kiezen voor bij deze mooie steak. De bereiding van de steak heeft uiteraard veel impact op de smaak én dus welke wijn er goed bij past. Aangezien de smaak van Wagyu zo uniek is, heb ik een bereiding gekozen die zo puur mogelijk is: ik heb alleen een snufje zout over de steak gestrooid.

Rode wijn bij Wagyu

Wagyu heeft een uitgesproken en volle smaak. We willen dus graag een wijn die deze smaak goed begeleidt en niet overstemt. Ik zou dan ook kiezen voor een wijn met licht kruidige tot zoete tonen. Een te fruitige wijn zal volledig verdwijnen onder de uitgesproken smaak van de Wagyu en zijn vetlaag. Een wijn met te veel bitter zorgt er weer voor dat de wijn overheersend wordt en hierdoor komt de smaak van de Wagyu niet tot zijn recht. Dan zijn er natuurlijk nog tal van wijnen om uit te kiezen, al wil ik er twee graag uitlichten: een Amarone uit Valpolicella en een stevige Argentijnse Malbec.

Een goede Amarone wijn heeft lichte tonen van zwarte vijgen, kaneel en chocolade en bij de Argentijnse Malbec kun je tonen proeven van rode pruim, zoete tabak en cacao. Beiden belichten de smaak van het vlees op hun eigen, subtiele manier. Benieuwd naar het verschil? Dan kun je natuurlijk ook beide bestellen voor een kleine thuisproeverij.

Wil je een heerlijke wijn schenken bij je Wagyu steak? Ik kan de Villa Cavarena Amarone della Valpolicalla uit Italië of Rutini Coleccion Carbernet Malbec uit Argentinië beiden van harte aanbevelen. 

Witte wijn bij Wagyu

Liever witte wijn? Ga voor een volle en ronde wijn met tonen van vanille en hout. Met deze karakteristieken sluit hij perfect aan op de vettige smaak van de Wagyu en versterken wijn en spijs elkaar voor een ware smaaksensatie. 

Eén wijn die ik hier graag bij wil schenken is de Kobal “Black Label” White Reserve, een unieke combinatie van Traminer en Chardonnay druiven. Een wijn met een bijzondere herkomst, want hij komt uit Slovenië. Dit land heeft een ongekend lange wijnhistorie en stond in de Romeinse tijd al bekend om haar smaakvolle wijn. Het wijnhuis Kobal combineert de oude kennis met moderne technieken, waarbij respect voor de natuur voorop staat. Het resultaat een aantal bijzondere wijnen, ik kan je aanraden ze allemaal een keer te proeven… Deze blend van Traminer (fris, maar vol) en Chardonnay (rond en vettig) vormt de perfecte begeleiding voor Wagyu: laat je verrassen.

Thuisproef Tip

Nog een tip als je thuis een proeverij organiseert met deze drie wijnen: probeer de steak zo naturel mogelijk te bereiden. Dus alleen wat zout en eventueel wat peper (op je bord, niet op de steak: dan kun je het beter doseren).

Schenk de drie wijnen in verschillende glazen en begin met de witte wijn. Dan bouw je op in “zwaarte” en geef je de rode wijnen alvast wat lucht, wat de smaak ten goede komt. Wil je goed ervaren hoe de smaken van wijn en spijs elkaar versterken? Neem eerst een slok wijn en proef aandachtig. Pak daarna een stuk steak en neem direct daarna weer een slokje wijn. Zo ervaar je de impact van het eten op de wijn.

Maar mijn belangrijkste tip: geniet ervan!

Wijnadvies nodig?

Heb jij binnenkort vlees op het menu waar je heel graag een wijnadvies bij wilt? Laat het weten in de reacties hieronder en wij laten de sommelier van Vinobox zich hier graag over buigen.