Bij een goede steak hoort een goede wijn. Of een fijn (speciaal)biertje natuurlijk, kan ook heerlijk zijn. Maar de smaken van de wijn in je glas en de steak op je bord moeten elkaar natuurlijk wel complementeren. En hoewel we zelf fervent liefhebber zijn, laten we die combinatie toch liever aan de expert over. Wij zijn dan ook onwijs blij met de kersverse samenwerking met Vinobox. Er zitten leuke dingen aan te komen, maar we beginnen met een terugkerende wijn-spijs rubriek, ingevuld door de gecertificeerde sommelier van Vinobox.

Welke wijn bij Japans Wagyu? 

En als je dan toch wijn-spijs aanbevelingen gaat doen, kun je maar meteen beginnen met de keizer onder de vleesrassen: Japans A5 Wagyu. Want dit vlees verdient een topwijn. Dus ging er een Wagyu ribeye richting de sommelier die zijn aanbeveling maar wat graag met ons deelt!

De sommelier aan het woord

"Het is een ervaring op zich om vlees te mogen proeven van het übermalse wagyu A5 vlees dat The Butchery te bieden heeft. Zeer mooi, zacht en dooraderd met vet. De lange dikkere vetlaag aan de zijkant van het vlees snijden we eraf en in kleine blokjes om te smoren in de pan. Hierin bakken we de Wagyu krokant aan beide kanten en blijft de malse smaak gewaarborgd. Het is zeer intens en een volle romige smaak blijft lang achter. De aroma's van het vlees komen al vrij bij kamertemperatuur en geven een rijk en licht zoete geur vrij. Als je met deze mooie producten mag werken, word je meteen enthousiast. We aten de wagyu steak enkel met een snufje grof zeezout. 
 
Als sommelier van Vinobox mocht ik een zestal wijnen proeven om de perfecte wijn-spijs beleving te creëren. De wijnen liepen uiteen van een zachte soepele en eenvoudige merlot tot een zeer complexe houtgelagerde tempranillo. De conclusie: een mooie complexe wijn met licht kruidige/zoete tonen zoals een rijpe Amarone of een complexe Malbec vielen op zijn plaats. De wijn moet niet te fruitig zijn, waardoor die onder de vetlaag van de Wagyu verdwijnt, maar moet zich ook niet te hard uiten met grove harde bitters waardoor het vlees zich niet juist kan uiten. Bent u een echte liefhebber van witte wijn zal ik altijd gaan voor een mooie volle en ronde wijn. Liefste met lichte tonen van hout en vanille. Op deze manier sluit de wijn goed aan op de vettige na smaak van het vlees waardoor beide elkaar naar een hoger niveau tillen".

Wijnadvies nodig?

Heb jij binnenkort vlees op het menu waar je heel graag een wijnadvies bij wilt? Laat het weten in de reacties hieronder en wij laten de sommelier van Vinobox zich hier graag over buigen.