Ossenhaas / Chateaubriand

  • ✔ Voor 11u besteld, zelfde avond in huis
  • ✔ Geleverd tussen 17u - 22u (ma-vr)
  • ✔ Kies zelf je leverdag
Bekijken als Rooster Lijst

4 Items

per pagina
Aflopend sorteren
  1. Kalfstournedos (biologisch gehouden)

    Kalfstournedos (biologisch gehouden)

    € 17,49
    x
  2. haasbiefstuk Uruguay graangevoerd

    Haasbiefstuk Aberdeen Angus

    € 8,99
    x
  3. Chateaubriand Hereford

    Chateaubriand Hereford

    € 23,99
    x
  4. Ossenhaas voor Wellington Hereford

    Ossenhaas voor Wellington Hereford

    € 49,99
    x
Bekijken als Rooster Lijst

4 Items

per pagina
Aflopend sorteren

Wat is ossenhaas?

Tournedos, tenderloin, filet mignon, haasbiefstuk, chateaubriand… het komt allemaal van de ossenhaas. Ossenhaas wordt door velen gezien als het mooiste deel van het rund. Hoewel over smaak natuurlijk niet te twisten valt, is ossenhaas in elk geval wel het meest malse deel van het rund. Het vlees bevat vrijwel geen vet of bindweefsel en heeft een hele fijne draad. Botermals dus. En exclusief. Een koe bevat namelijk maar twee hele ossenhazen: links en rechts van de wervelkolom. Het vlees loopt in een punt en wordt daarom in drie delen opgedeeld: de punt, het middenste deel en de kop. Van de punt worden doorgaans ossenhaaspuntjes gesneden. Net zo mals als een tournedos, maar vanwege de vorm niet te verkopen als steak. Van het middenstuk wordt tournedos en chateaubriand gesneden en van de kop wordt eveneens haasbiefstuk gesneden. Overigens is ossenhaas ook ‘de helft’ van een T-bone. Het t-vormige bot van de ruggenwervel onderscheidt entrecote van de ossenhaas.

Waarom de naam ossenhaas?

Daar kan over getwist worden. Het vlees komt niet van een os en ook niet van een haas. Wel staat de naam ‘haas’ in de vleeswereld voor de meest zachte spier van een dier. Dat geldt net zo goed voor bijvoorbeeld varkenshaas en kipfilethaasjes. Maar waarom os? Omdat ossenhaas – net zoals ossenstaart - vroeger alleen werd gesneden van ossen. Tegenwoordig wordt ossenhaas gesneden uit de koe, maar de naam doet nog steeds dienst. Natuurlijk samen met namen als tournedos, haasbiefstuk en filet mignon

Wat is chateaubriand?

Chateaubriand is eigenlijk een braadstuk van ossenhaas voor 2 tot 4 personen. Het wordt meestal gesneden uit het mooiste deel van het midden. Deze klassieker dankt zijn naam aan de Franse schrijver en politicus Francois René de Chateaubriand, die dit braadstuk regelmatig door zijn kok liet bereiden. 

Hoe bereid je ossenhaas?

Ossenhaas heeft weinig nodig, maar het bakken komt wel redelijk precies. Tenminste, dat vinden wij. Sommigen zeggen dat je – vanwege de malsheid – ossenhaas ook goed welldone kunt eten, maar daar zijn de meningen over verdeeld. Biefstukkoning Loetje heeft de kunst van ossenhaas bakken goed onder de knie. Om en om in de pan met voldoende boter is voldoende. Zorg in hoe dan ook voor dat het vlees niet uitdroogt! Wil je de befaamde Loetje biefstuk Bali namaken? Dat kan, het recept vind je hier en kies vooral voor een zuid-amerikaans runderras als Hereford uit Argentinië of Aberdeen Angus uit Uruguay.

Ossenhaas van kwaliteitsrassen

Ossenhaas is heerlijk mals vlees dat weinig nodig heeft, maar deze steak heeft niet zoveel smaak als bijvoorbeeld entrecote of rib eye. Dat heeft mede te maken met de marmering. Vet is een smaakdrager en ossenhaas heeft die smaakdrager nauwelijks. Kies dus vooral ossenhaas van een kwalitatief runderras met een authentieke rundvleessmaak. Op The Butchery vind je enkel vlees van dieren die een goed leven hebben gehad. En dat goede leven proef je. Denk bijvoorbeeld aan Black Angus USA, Hereford, Aberdeen Angus en Rubia Gallega.  Ossenhaas kopen online van dergelijke mooie rassen is tegenwoordig dus een fluitje van een cent.

Chateaubriand / ossenhaas kopen online?

Zoals gezegd. Chateaubriand of ossenhaas kopen online is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Sterker nog: online kun je precies vinden wat je zoekt. Het ras, de cut, het gewicht. We leveren van maandag t’m vrijdag tussen 17.00 – 22.00 en je kunt zelf je leverdag kiezen. Als je vóór 11.00 bestelt, kun je je bestelling dezelfde avond al in huis hebben. Quickfrozen, dus binnen het uur ingevroren met optimaal kwaliteitsbehoud.