Tandoori lamsbout uit de Dutch oven

Ingredienten

Vlees
1600 gram Lamsbout
250 ml Kokosmelk
125 ml Water
2 Bouillonblokjes
Groente
500 gram Krieltjes in de schil
2 Winterpenen
3 Medium uien
3 Tomaten
1 Grote zoete aardappel
10 Blaadjes munt
2 Rode pepers
Marinade
3 el Plantaardige olie (zonnebloem of arachide bijvoorbeeld)
1 el Garam Masala (Indiase kruidenmix)
1 el Korianderpoeder
1 el Chilipoeder
2 tl Versgemalen zwarte peper
0,5 tl Kaneel
Sap van een citroen
3 el Dikke (Griekse) yoghurt
2 tl Kurkuma/turmeric
stampen
1 tl Piment
1 t Venkelzaad
Tl Zeezout
vijzel
10 tenen Knoflook
Flink stuk Gemberwortel (anderhalve duim)
1 Nashi peer

Benodigdheden

  • BBQ met deksel
  • Dutch Oven

Bereidingswijze

Houd je van lamsvlees, dan is deze lamsbout tandoori eigenlijk een must-make! Naar recept van Siebe Grijpma // @BBQmoods

In de Indiaase keuken is Tandoori een bekende bereidingswijze. Het is feitelijk een combinatie van kruiden, marineren en roosteren. Het roosteren gebeurt traditioneel in een tandoor, een Indiase oven. Ik (Siebe) gebruik vandaag de Kamado en wat mildere temperaturen. Ik heb dit recept aan twee Indiase collega’s voorgelegd en ze waren beiden onder de indruk van de smaaksensatie. Maken dus!

Ik gebruikte de New Zealand lamsbout zonder been van The Butchery.

Samenvatting

  • Bereiding in de Dutch Oven Indirect
  • Grill direct
  • Dome temperatuur 180 graden Celsius (en 200 bij afgrillen)
  • Voorbereidingstijd: 25 minuten
  • Marineren: nacht in de koelkast
  • Bereidingstijd: circa 3 uur

Bereiding Tandoori Marinade

Meng de 10 tenen knoflook, gemberwortel en nashi peer met een scheutje olie in een keukenmachine blender tot een gladde homogene pasta. De Nashi peer is een “tenderizer” en zorgt voor extra mals vlees. Je kunt de nashi peer ook vervangen door kiwi, verse papaja of verse ananas.

Stamp de piment korrels, zwarte peper, venkelzaad en een snuf zeezout fijn in een vijzel. Voeg nu de gladde pasta en gestampte kruiden samen in een mengkom met de rest van de ingrediënten voor de marinade. Je hebt nu een oranje gele yoghurt marinade vol smaak!

Lamsvlees marineren (dag vantevoren!)

Verwijder eventuele membranen/vliezen van je lamsbout en maak wat inkepingen in het vet en vlees van de bout. Als je een lamsbout zonder been hebt, zorg dan dat je inkepingen niet tot de binnenste holte (waar het bot heeft gezeten) doorlopen.

Smeer de hele lamsbout nu in met de marinade. Zorg dat er ook marinade in de holtes terecht komt als je een lamsbout zonder been hebt. Het beste plaats je de lamsbout met marinade in een grote Ziplock zak, je hebt Ziplock zakken van 3 liter daar kun je een flinke lamsbout zonder been wel in kwijt! Masseer de marinade op, over, door en ín je lamsbout.

Mocht je vlees een beetje uit elkaar vallen dan kun je het met wat Slagerstouw opknopen en bij elkaar houden. Zorg wel dat al je vlees op alle plekken voorzien is van de marinade. Als al je vlees voorzien is van een mooie laag marinade plaats je de Ziplock zak (in een schaal) in de koelkast. Je laat de marinade tenminste een hele nacht zijn werk doen.

Groenten

Op de dag dat je de lamsbout gaat bereiden snijd je alle groenten (ui, wortel, zoete aardappel, tomaten) in grove stukken en halveer je de krieltjes.

Bereiding lamsbout tandoori

Bereid je BBQ voor op indirecte hitte en een temperatuur van 180 graden Celsius.

Leg je grof gesneden groenten onder in de Dutch Oven. Snijd de rode pepers in schijfjes en strooi deze over de groenten. Haal je vlees uit de marinade en giet de overgebleven marinade over de groenten in de Dutch Oven. Meng dit goed door elkaar zodat je groenten goed voorzien zijn van een marinade jasje.

Leg je gemarineerde lamsbout op de gemarineerde groenten. Giet 250 ml kokosmelk rondom het vlees en verkruimel de bouillonblokjes ook rondom het vlees. Voeg 125 ml water toe als extra kookvocht. Plaats het deksel op de Dutch Oven en zet hem op het rooster in de BBQ. Sluit de BBQ en laat de lamsbout 2 uur op deze wijze (indirect) garen. Je kunt ondertussen uiteraard af en toe roeren door de saus en het vlees omdraaien.

Na 2 uur garen haal je het deksel van de Dutch Oven en laat je het mengsel nog 30 minuten inkoken bij 200 graden Celsius (temperatuur verhogen dus!). Laat het niet droogkoken en mocht de saus na 30 minuten naar jouw smaak nog te dun zijn, kook het dan wat langer in.

Als de saus je gewenste dikte heeft, haal de Dutch Oven dan van de BBQ. Bouw nu je BBQ om naar directe hitte. Haal de lamsbout uit de Dutch Oven en plaats hem op het rooster van de BBQ om de buitenkant nog even mooi aan te zetten en een kleurtje te geven. Heeft je Lamsbout een mooi korstje, plaats hem dan terug in het Tandoori kruiden / groente mengsel.

tandoori

Je Tandoori Lamsbout is nu klaar om aan te snijden en te serveren.

Serveren lamsbout

Serveer de Tandoori Lamsbout met naan brood en/of Basmati rijst. Schep wat groenten en aardappels op een bord en leg er wat plakken lamsbout op. In India serveren ze vaak een mengsel van Yoghurt en verse fijngesneden rauwe ui. Dit is een mooie tegenhanger voor de intense Indiase smaken van je Tandoori lam.

tandoori

ENJOY!