Outside Skirt Steak
Bereidingswijze
Er zijn twee soorten Skirt steaks, de Inside Skirt Steak en de Outside Skirt Steak. Beiden zijn superlekker, maar de Outside Skirt steak is net iets malser. Als je de kans krijgt ga dan voor de Outside Skirt steak. Skirt steak lijkt qua structuur en smaak op Flank Steak en Bavette met een duidelijke draad, maar heeft meer intramusculair vet waardoor het echt een streling voor je tong is. Als je nog nooit een Skirt Steak hebt geprobeerd, dan raad ik je aan dat toch een keer te proberen! De Skirt steak laat zich ook heel goed marineren en in bijvoorbeeld taco’s of fajita’s verwerken….
- Directe bereiding
- Dome temperatuur 225 graden Celsius
- Voorbereidingstijd: 5 minuten
- Bereidingstijd: 15 minuten
VOORBEREIDING
Bereid je barbecue voor op directe hitte. De Outside Skirt Steak is geen dikke (maar wel een lange) steak, haal daarom het vlees vlak voor de bereiding uit de koelkast en gebruik een hoge temperatuur. Als het vlees redelijk koel op de BBQ terecht komt kun je het iets langer op de barbecue laten zonder dat het naar medium of doorbakken doorschiet, en toch een mooi bruin korstje krijgen. Stel de barbecue in op ongeveer 225 graden voor een mooie hitte. Probeer het rooster zo dicht mogelijk bij de houtskool te plaatsen om het vlees snel dicht te schroeien.
Laat het rooster (liefst gietijzer) lekker warm worden voordat je het vlees erop legt.
BEREIDING
Haal de Outside Skirt Steak nu uit de verpakking. Bij The Butchery hebben de slagers alle vliesjes en flubbertjes al voor je verwijderd dus je hoeft er niets meer af te snijden. We gaan de steak licht kruiden met een rub voor Beef. Ik gebruikte Noskos The Steak. Dep de steak even droog met een keukenpapiertje, smeer hem dan in met een laagje olijfolie en breng je rub aan.
Als je BBQ goed heet is (rond de 225 graden Celsius) leg je de Outside Skirt Steak op het hete rooster. Draai je na 1,5 minuut de steak een kwartslag voor een mooi ruitpatroon (grill marks) en na nog eens een dikke minuut draai je de steak om en doe je hetzelfde aan de andere kant.
Houd je steak in beweging en meet de kerntemperatuur met je thermometer. Omdat de Outside Skirt steak veel (intramusculair) vet bevat is de kans op vlammetjes ook zeker aanwezig. Hou je deksel daarom zoveel mogelijk dicht, dit voorkomt grote vlammen.
Zodra de kerntemperatuur rond de 47 graden is (bij mij na ongeveer 6,5 minuten) mag hij eraf (als je van een medium rare cuisson houdt, wil je een Medium cuisson dan gaar je het vlees door tot 50 graden). Plaats je steak onder aluminiumfolie en laat hem voor een minuut of 8 rusten voor je hem aansnijdt.
De kerntemperatuur zal gedurende dit rusten nog enkele graden stijgen om op je Medium Rare cuisson van 50-52 graden uit te komen.
De Outside Skirt Steak is een hele lange smalle steak waarbij de draad over het smalle stuk loopt. Om hem haaks op de draad te trancheren moet je de lange steak dus eerst in kleinere stukken snijden (12-15 cm) en dan haaks op de draad trancheren.
We hebben de steak al gekruid voordat hij de BBQ op ging, dus we hoeven hem na het rusten / trancheren niet nog extra te kruiden. Je kunt naar smaak wat Maldon zout flakes over de steak strooien.
Ik serveerde de Outside Skirt Steak met gegrilde groene aspergetips, gebakken krieltjes en een chimichurri.
Eet smakelijk!