Carrillada de cerdo | Spaanse varkenswangetjes

Ingredienten

1 kg Varkenswangen
175 ml Pedro Ximénez
1 liter Runderbouillon
100 ml Olijfolie
2 el Bloem
3 Wortelen
1 Witte ui
1 Selderijstengel
6 Tenen knoflook
3 Tomaten
½ Kaneelstok
1 Kruidnagel
5 Zwarte peperkorrels
6 takjes Tijm
2 blaadjes Laurier
1 tl L zout

Bereidingswijze

Gestoofde varkenswangen van cerdo Ibérico in een Pedro Ximénez saus. Hoe goed klinkt dat? En het smaakt zelfs nog beter! Prachtig low & slow gerecht voor een culinair weekend met een heerlijk intense smaak. Handig voor dit gerecht is een Dutch oven of een goede gietijzeren pan. Een Spaanse klassieker naar recept van @duijvelslekker
 
carrillada

Bereiding carrillada de Cerdo

• Breng de BBQ naar een temperatuur van 200 graden directe hitte en warm de Dutch oven alvast op zonder deksel
• Breng in de tussentijd de Ibérico wangetjes op smaak met zout en haal rijkelijk door de bloem
• Vervolgens snijd je de wortel, ui en bleekselderij in grove stukken
• Pel de knoflook
• Bak de varkenswangetjes aan beide kanten bruin in olijfolie in de Dutch oven. Houd ongeveer 3 minuten per kant aan
• Haal de carrilladas uit de Dutch oven en zet even apart
• Fruit nu in diezelfde pan de zojuist gesneden groenten tot ze bruinig worden
• Snijd nu de tomaten in stukken
• Voeg nu samen met de specerijen & kruiden toe aan het groentemengsel en laat het sap van de tomaat zo’n 5 minuten inkoken
• Doe de Ibérico varkenswangen terug in de gietijzeren pan en flambeer met de Pedro Ximénez
• Voeg zout toe en laat de Pedro Ximénez voor ongeveer tweederde inkoken
• Voeg tot slot de runderbouillon toe en laat ongeveer 30 minuten garen op de BBQ
• Maak in de tussentijd de BBQ klaar voor indirect garen op 150 graden
• Verplaats nu de Dutch oven naar het indirecte deel van de BBQ en laat het geheel zo’n twee tot drie uur stoven (afhankelijk van de grootte van de wangen)
• Voeg in het laatste uur de schoongemaakte aardappelparten toe. Zo is er voldoende tijd voor garing, maar óók om alle smaken goed op te kunnen nemen. 
 
Resultaat is verrukkelijk stoofvlees dat nauwelijks ergens mee te vergelijken is. Ga je zeker indruk mee maken!
 
ENJOY!