Bavette

Bavette

Puur ambacht online. Bij The Butchery vind je bavettes van de mooiste premium runderrassen. Elke bavette is door de handen van onze Meesterslagers gegaan, waardoor de kwaliteit gewaarborgd is. De steaks worden eerst getrimd, vervolgens individueel verpakt, gelabeld en binnen het uur op een speciale manier ingevroren. Zo blijven de kwaliteit en voedingswaarden behouden. Flashfrozen noemen we dat ook wel..

... > Lees meer > Lees minder
Bekijken als Grid List

8 Items

per pagina
Oplopend sorteren
Bekijken als Grid List

8 Items

per pagina
Oplopend sorteren

Wat is een bavette?

Bavette is de dikke rand vlees uit de flank (vang) van het rund en wordt daarom ook wel vanglap genoemd. Het is ‘mager werkvlees’ dat veel beweging heeft gehad. Het vlees heeft een grove, lange draad, maar daardoor ook een lekkere bite én superveel smaak. Mits van een mooi vleesras, want heel eerlijk, bavette van een magere melkkoe raden wij persoonlijk niet aan...

Bavette of maanvlees?

Maanvlees is exact en precies hetzelfde vlees als bavette. Alleen een andere benaming dus. Waarom maanvlees? Omdat dit deel wordt gesneden in de vorm van - jawel - een halve maan. Halve maanvlees dus.

Bavette vs Flank steak

Er is nogal wat verwarring over wat bavette is en wat flank steak is. Ook in vleesland is dat niet altijd even duidelijk, het kan soms nog best eens zijn dat als je bavette bij een slager die niet gespecialiseerd is in bijzondere vleessoorten bestelt, dat je flank steak ontvangt. Dit komt omdat ze beide gesneden worden uit de vang van ’t rund. Er is overigens een groot verschil tussen bavette en flank steak en met name in de structuur. Zo is de bavette een stuk grover van structuur en heeft het een langere draad. Niet per definitie heel aantrekkelijk zou je denken, maar niks is minder waar. Als je een bavette met precisie bereidt en dwars op de draad snijdt heb je echt een smaakbom te pakken.

Bavette in opmars

Bavette is van ‘vergeten vleessoort’ naar misschien wel één van de populairdere steaks onder BBQ-liefhebbers gegaan. Dit deel van het rund heeft dus een flinke opmars gemaakt, mede doordat het vlees zo veelzijdig is. Maar wat is Bavette eigenlijk? Het is de dikke rand vlees uit de flank (vang) van het rund en wordt ook wel vanglap, flanksteak of – vanwege z’n vorm – halve maan genoemd. Hoewel een flank steak niet altijd bavette is, wordt deze steak dus wel uit de flank gesneden. Dus uit een deel van het rund dat veel beweging heeft gehad. Kortom: mager werkvlees met een grovere structuur. Lange tijd behoorde bavette daardoor tot de 'vergeten vleessoorten', maar inmiddels is dit stukje rund aan een stevige opmars begonnen. En terecht! Het vlees heeft een grove, lange draad, maar daardoor ook een lekkere bite én superveel smaak. Bavette is een smaakbom, maar eet je bij voorkeur wel van kwalitatief goede runderen. Van Black Angus PRIME USA bijvoorbeeld, een absolute smaakbom. Maar ook Wagyu uit Australië of graangevoerd Aberdeen Angus. Allemaal rassen met mooie kwaliteiten.

Bereiding bavette bakken in 7 stappen

Als je zo’n mooie bavette in huis haalt, wil je ook weten hoe je ‘m perfect klaarmaakt. Natuurlijk zijn er meerdere mogelijkheden, zo kan je een bavette ook heel goed klaarmaken met sous-vide of de reverse sear techniek. In deze stappen grillen we ’t vlees eerst aan en laten ‘m daarna op kerntemperatuur komen in de oven of BBQ:

  1. Plan vooruit, ontdooi het vlees een paar dagen van tevoren (of een paar uur in koud water) en haal het 5uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
  2. Verwarm de oven of BBQ (indirect) voor op 120C voor mooie doorgaring en de pan of grill tot maximale hitte
  3. Bak of grill de bavette rondom bruin in een grote pan met boter of op de grill totdat het helemaal bruin is en de eventuele vetrand lekker crunchy
  4. Verplaats de bavette naar de voorverwarmde oven of het indirecte deel van de BBQ, leg de gebakken bavette in een ovenschaal en doe het bakvet er bij in (alleen voor oven).
  5. Meet bij deze vleessoorten altijd de kerntemperatuur. Houd 52C aan voor rare, 54C voor medium rare, 57C voor medium en 62C voor well done.
  6. Rusten: laat de steak 10 minuten rusten voor het aansnijden/ serveren.
  7. Kruid de bavette na het aanbakken of achteraf met peper en zout of rub naar keuze. Snijdt de bavette haaks op de draad aan, enjoy!

Bavette sous-vide bereiden

Omdat ’t bereiden van bavette nogal nauw komt, leent deze steak zich perfect voor sous-vide bereiding. Bij sous-vide bereiding kan je een stuk vlees namelijk heel goed naar een bepaalde kerntemperatuur brengen. De bavette wordt heel gelijkmatig gegaard. Na het garen in het waterbad, sear je de steak op hoog vuur of grill om een mooie korst aan de buitenkant te krijgen.

Bavette recepten

Op BBQ-blogs en receptensites ploppen de bavette recepten als paddenstoelen uit de grond en ook in de serieuze BBQ-boeken (zoals de ongekend populaire Smokey Goodness reeks van Jord Althuizen) komen de meest waanzinnige recepten voorbij. Omdat het een lang en plat stuk vlees is, kun je er alle kanten mee op. Het leent zich bijvoorbeeld perfect voor rollade of zogenoemde pin wheels, want je kunt het vlees goed vullen en oprollen. Maar éigenlijk heeft het niet eens zo heel veel nodig. Het vlees heeft veel smaak van zichzelf, maar absoluut essentieel is het aansnijden van het vlees. Snijd altijd haaks op de draad, want anders verandert dit mooie vlees in een schoenzool. Bavette snijden is dus absoluut een belangrijk onderdeel van de bereiding. Maar gelukkig is het niet moeilijk, je moet het alleen even goed in de gaten houden! Lees hier meer over het snijden van steak.

Op zoek naar meer inspiratie? Bij onze recepten vind je dat ongetwijfeld! Wat dacht je van taco’s met bavette bijvoorbeeld? Of Asian style bavette? Aanraders..

Bavette online kopen

Maanvlees, oftewel bavette online kopen is een fluitje van een cent. Kies je favoriete ras en cut en wij maken je bestelling met liefde voor je klaar. Het vlees wordt shockfrozen naar je opgestuurd. Dat houdt in: binnen een uur ingevroren met behoud van smaak, voedingswaarden en structuur. Bestel je voor 11.00, dan kun je je vlees dezelfde avond tussen 17.00 en 22.00 al in huis hebben. Je kiest zelf je leverdatum! Tot slot nog ter info: Op butchery.nl vind je enkel vlees van rassen die een goed leven hebben gehad.

Bavette quickfrozen thuisgeleverd

Als je bavette bestelt bij The Butchery wordt het quickfrozen thuisgeleverd. Dat betekent dat wij het vlees na productie (lees: trimmen, portioneren & individueel verpakken) binnen een uur invriezen, zodat er geen voedingswaarden, smaak en textuur verloren gaan. We sturen de steak dan ook bevroren naar je op, kan je ‘m zo weer in de vriezer doen bij ontvangst. We verpakken ’t vlees in een isolatiezak met droogijs in een doos, zodat ’t vlees altijd bevroren bij je aankomt.  

Online bavette bestellen

’t Voordeel van online je bavette bestellen, is dat je altijd keuze hebt uit meerdere vleesrassen. En wat voor vleesrassen! Bij The Butchery vindt je de mooiste premium vleesrassen, waardoor je gegarandeerd bent van een kwalitatieve steak. Ga je voor Black Angus PRIME bavette of voor een Australisch Wagyu bavette? Wat voor keuze je ook maakt, met elke bavette van The Butchery zit je goed. Bestel dus gerust online, zorgen wij dat ’t bevroren bij je geleverd wordt!