Iberico Presa van de BBQ

Bereidingswijze

Wil je écht eens een bijzonder stukje varkensvlees eten van de BBQ? Dan is Ibérico vlees een dikke aanrader. De marmering is waanzinnig en Ibérico wordt ook wel het Wagyu onder de varkensrassen genoemd. En dat is natuurlijk niet voor niets. Je vindt diverse recepten bij ons op de site, van Ibérico spareribs, tot rib fingers tot secreto Ibérico. Maar heb je wel eens van Ibérico Presa gehoord? Dat is - evenals secreto - een deel dat in Nederland maar weinig wordt uitgesneden. Is Spanje echter, zijn ze er meester in. Presa wordt gesneden uit het deel tussen de nek en schouder en is mooi dooraderd met vet en is heerlijk mals! Perfect vlees voor de BBQ dus. BBQ Junkie maakte dit mooie basisrecept

Bereiding Iberico Presa

We beginnen met het kruiden van de Pesa Ibérico. Doe dit minimaal een uur van te voren, maar liever nog een uur of 3 voor je de BBQ aansteekt. Voor het kruiden van het vlees gebruik je een BBQ rub. Die kun je zelf samenstellen, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een kant-en-klare rub. Bestrooi het vlees rondom en pak in met vershoudfolie. Leg de Presa in de koeling en haal er uit zodra je de BBQ aansteekt. Dan kan het vlees nog even op kamertemperatuur komen. 

Presa Ibérico op de BBQ

Klaar voor bereiding? Steek de BBQ aan en ga hierbij eerst voor indirecte warmte en een temperatuur van ongeveer 120 graden. Is de BBQ op temperatuur? Leg het vlees op het indirecte deel van de BBQ. Gebruik je een kernthermometer met een probe aan een draad? Steek de probe dan nu al in het vlees. Sluit de BBQ en gaar de Iberico Presa rustig naar een kerntemperatuur van 60 graden. Houd zo'n 1,5 tot 2 uur aan hiervoor.

Kerntemperatuur van 60 graden bereikt? Haal dan de presa even van de BBQ. Maak intussen de BBQ gereed  voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 200 graden om de Iberico Presa goed af te kunnen grillen.

BBQ gereed voor afgrillen? Leg de Presa Ibércio  direct boven de hete kolen op de BBQ en gril het in een minuut of 10 rondom krokant en mooi roodbruin. Houd de kerntemperatuur van het vlees wel goed in de gaten, want bij 68 graden mag de Iberico Presa van de BBQ. Dit vlees kun je prima licht rosé eten!

Is het vlees gaar? Haal het dan van de BBQ en leg het op een snijplank. Laat zo'n 10 minuten rusten en snijd daarna in plakken. Serveer de Iberico Presa op de plank en laat iedereen zelf een mooi stukje kiezen.

ENJOY!

 De Presa Ibérico bestel je hier >