Ons Loyaliteitsprogramma staat live! | Lees Meer

Cote a l'os

Bekijken als Grid List

7 Items

per pagina
Oplopend sorteren
Bekijken als Grid List

7 Items

per pagina
Oplopend sorteren

Wat is een cote a l’os?

Van een cote de boeuf heb je vast al een keer gehoord, maar heb je ook wel eens gehoord van een cote a l’os? Hoewel ze veel op elkaar lijken, beiden steak aan het bot, zit er toch een flink verschil tussen de twee cuts. De cote a l’os wordt namelijk gesneden uit de zesrib, die zijn naam dankt aan de zes ribben waar het aanhangt. De zesrib vind je, letterlijk vanaf de zesde rib in het stuk van de lende, terug in de rug van het rund. Zodra de slager een mooie steak snijdt van de zesrib mét been eraan, krijg je een cote a l’os. Haal je ’t been eraf, heet het een entrecote van de zesrib.

Hoewel de entrecote van de zesrib niet de mooiste entrecote is om te zien, is het wel de meest smaakvolle entrecote van het rund. Dat komt omdat de structuur van de steak wat losser is, wat ervoor zorgt dat de steak mals, vol van smaak en mooi dooraderd is. Bereid de cote a l’os ook zeker met bot én het randje vet eraan, want dat zorgt juist voor de extra intense smaak.  

Cote a l’os hebben we van verschillende vleesrassen in ons assortiment. Wat dacht je bijvoorbeeld van een dry aged cote a l’os van het Italiaanse Romagnola of van het Portugese Black Angus rund? Liever een cote a l’os bestellen van wat dichter bij huis? Dan is de dry aged cote a l’os van Holstein wellicht een mooie optie..

Wat is het verschil tussen een cote de boeuf en cote a l’os?

De cote de boeuf en de cote a l’os worden beiden van het rib gesneden met het been er nog aan. Het grote verschil tussen de twee steaks is dat je bij de cote de boeuf een ribeye met been krijgt en bij de cote a l’os heb je een entrecote met been. Of je voor een cote de boeuf of voor een cote a l’os zou moeten kiezen, hangt vooral af van je eigen voorkeuren. Houd je van een wat magerdere steak? Dan zou je zeker de cote a l’os een keer moeten proberen. Gek op vetdooraderde steaks? Kies dan één van onze cote de boeufs. Ga je met meerdere mensen eten? Dan kan je ook voor een combi van deze twee gaan, heb je gelijk een soort van steak tasting..

Hoe bak je cote a l’os?

Hoe je een cote a l’os bakt is afhankelijk van de techniek die je gaat gebruiken om de steak op de kerntemperatuur te krijgen. Je kunt de steak eerst aangrillen en vervolgens door laten garen, je kunt ‘m eerst laten garen om ‘m vervolgens af te grillen (reversed sear) of je kunt ‘m eerst sous vide garen om de cote a l’os vervolgens af te grillen.

Hoeveel gram cote a l’os per persoon?

Hoeveel gram cote a l’os je nodig bent per persoon hangt er natuurlijk vanaf of je het als hoofdgerecht serveert, of je een cote a los to share wilt serveren of dat het een onderdeel is van een BBQ met meerdere soorten vlees. Voor een normale eter kan je uitgaan van 300-400 gram per persoon als het een hoofdgerecht is. Dit lijkt misschien wat veel, maar je moet er natuurlijk ook rekening mee houden dat je het bot achteraf weg moet gooien. Hieronder vind je een volledige maattabel. Deze vind je overigens ook op onze productpagina’s onder ‘hoeveel gram per persoon’.

Cote a l'os als hoofgerecht
Normale eter: 300-400 gram
Grote eter: 500-700 gram
Hardcore carnivoor: 800-1200 gram

Cote a l'os to share
Normale eter: 600-800 gram
Grote eter: 1200-1400 gram
Hardcore carnivoor: no share

BBQ met verschillende soorten vlees
Normale eter: 100 gram
Grote eter: 150-200 gram
Hardcore carnivoor: 250 gram

Hoelang moet een cote a l’os op de BBQ?

Hoelang een cote a l’os op de BBQ moet is afhankelijk van hoe je je steak ’t liefst eet en hoe je ‘m graag wil bereiden. De steak hoeft immers een stuk minder lang op de BBQ als je ‘m sous vide voorgaard dan als je voor de reverse sear methode gaat. Ga je voor reversed sear? Houd dan rekening met een totale bereidingstijd van ongeveer 1 uur (exclusief BBQ aansteken en steak op kamertemperatuur laten komen).

Wat is een goede kerntemperatuur voor cote a l’os?

Eet je liever een rode steak of mag ‘ie wel iets gaarder zijn? Aangezien meten weten is, hebben we een aantal kerntemperaturen op een rijtje gezet, om je een goed beeld te geven van wanneer je steak rare, medium of well done is. Met een cote a los vinden we zelf een medium (rare) steak ’t mooist, maar ga je liever voor rare of well done, be my guest!

Kern eindtemperaturen:
- Rare > 52C
- Medium Rare > 54C
- Medium > 57C
- Welldone > 62C

Welke wijn bij cote a l’os?

Bij intense smaken zoals van een gegrilde cote a l’os zit je met een krachtige rode wijn met een stevige structuur altijd goed. Hierbij kan je denken aan mooie wijnen van grote druiven zoals cabernet sauvignon, syrah, tempranillo en sangiovese. Serveer je de entrecote met een saus? Good to know! Want hier moet je je wijn altijd op aanpassen. Ga je bijvoorbeeld voor kruidenboter? Kies dan voor een volle wijn met meer souplesse. Ga je voor een klassieke béarnaisesaus? Ga dan voor een rijpere wijn, zoals een oudere pauillac of een rioja reserva..

Welke bijgerechten bij cote a l’os?

Staat er cote a l’os op ‘t menu, maar weet je nog niet zo goed wat je erbij kunt serveren? Wat het altijd wel goed doet bij een goede steak is (zoete aardappel) friet of gebakken aardappeltjes. Daarnaast zou je kunnen gaan voor een frisse salade van jonge sla, tuinkers en tomaatjes of gegrilde groenten..

Cote a l’os online bestellen

Bij The Butchery is het online bestellen van een cote a l’os wel heel makkelijk! Kies hierboven een cote a l’os van je favoriete ras, selecteer het gewicht wat je nodig hebt en voeg ‘m toe aan je winkelwagentje. Voor 11u besteld is vanavond tussen 17u en 22u al in huis! Liever een andere leverdag of overdag geleverd? Kan natuurlijk ook, kies je type levering en leverdag in de check-out en wij zorgen ervoor dat de cote a l’os bevroren bij je wordt thuisbezorgd op het afgesproken tijdstip. Oh, en als je toch al zo’n mooie steak gaat bestellen, is het altijd mooi meegenomen als je ook een kipfiletje of pondje gehakt mee besteld voor de dagelijkse kost. Kan je gewoon thuis in de vriezer mikken, handig toch? Zelfs het dagelijkse vlees verkopen we van de mooiste vleesrassen en gaan daarmee verder dat de slager om de hoek.

Levering online vlees

Als je online vlees bestelt bij The Butchery ben je ervan verzekerd dat je vlees goed (en vers-) bevroren bij je aankomt. Onze slagers snijden en trimmen (!) het vlees direct na binnenkomst en zorgen ervoor dat het binnen een uur op extreem lage temperatuur wordt ingevroren. Die lage temperatuur zorgt ervoor dat de smaak, structuur en voedingswaarden van het vlees behouden blijven. Zodra het vlees besteld is, wordt het vlees in een isolatiezak met droogijs ingepakt in een doos, zodat het minstens 24 uur diepgevroren blijft. Zending vertraagd? No worries, onze transporteurs hebben op alle depots een diepvries staan, zodat je bestelling bevroren opgeslagen wordt. Hierdoor ontvang je je bestelling zelfs als de koerier vertraging heeft diepgevroren thuis.