Homemade stoofpot van riblappen

Ingredienten

6+ personen
1 kg Riblappen
Rundvleeskruiden naar smaak
1 el Tarwebloem
250 gram Ongezouten roomboter
2 Witte uien
2 Rode uien
1 Grote paprika
2 teentjes Fijngesneden knoflook
3 Laurierblaadjes
4 Kruidnagels
140 gram Tomatenpuree
2 el Ketjap manis
300 ML Runderfond

Bereidingswijze

Homemade runderstoofpot is goddelijk. Het hart van menig vleesliefhebber gaat er sneller van kloppen. Natuurlijk maak je een grote pan, want eten smaakt nu eenmaal beter als je samen eet, niet waar? Dus nodig familie en vrienden uit en maak er direct een klein feestje van. Om een goede stoof op tafel te zetten, moet je een middagje (of lazy Sunday) vrij hebben, maar ik beloof je: het is het waard! Bovendien krijg je er een heerlijk geurend huis voor terug, want runderstoof ruikt waanzinnig. Voor deze stoofpot gebruikte ik riblappen van USA Black Angus, maar sukadelappen gaan ook perfect en deze week zijn de Sukadelappen van Aberdeen Angus in de aanbieding. Echte smaakbommetjes, mede dankzij de mooie marmering in ’t vlees (extra mals!). Oh ja, de stoofpot heeft ook nog een dikke bonus: het huis ruikt fantastisch tijdens het koken..

Gemarmerd vlees doet de truc

De marmering in het vlees wordt ook wel intramusculair vet genoemd. Dit krijgt je vlees, zodra de vetten in het vlees opgeslagen worden. Wanneer het vet buiten ’t vlees opgeslagen wordt, is er sprake van extra-musculair vet. Dit is bijvoorbeeld duidelijk te zien bij een entrecote, namelijk het vetrandje aan de buitenkant. Wanneer vlees verhit wordt, smelt het intramusculair vet en dat zorgt voor een smaakvoller stukje vlees. Vet is namelijk een smaakdragen van vlees. De marmeringsgraad van vlees hangt af van verschillende factoren. Ras, voeding en leefwijze zijn hier enkele voorbeelden van. Kijk maar naar Japans Wagyu, vlees met de allerhoogste marmeringsgraad, waarbij je de marmering precies door het vlees ziet lopen. Voor een smaakvolle stoofpot is het ook aan te raden om niet te mager vlees te gebruiken. Wagyu is natuurlijk niet nodig, maar een mooi vleesras is zeker een pré. Maar dat zit bij The Butchery natuurlijk wel goed. 

Bereidingswijze runderstoof

Snijd de riblappen in grove blokken (van ongeveer 2 bij 2 cm). Kruid met de rundvleeskruiden en bestrooi met bloem. Zet de braadpan op het fornuis en verhit de boter. Als de boter goed warm is (als ’t schuim gezakt is), doe je ’t vlees in de pan en braad je het vlees rondom bruin. Tijdens het keren van het vlees, kan de groente alvast in grove stukken gesneden worden. Is het vlees mooi bruin gebraden? Haal het dan even uit de pan, om de uien en de paprika in het bakvet te bakken. Als de groente goed aangebraden is, kunnen de knoflook, laurierblaadjes, kruidnagels, tomatenpuree en ketjap manis erbij. Bak enkele minuten mee. Plaats ’t vlees terug in de pan en schenk vervolgens de runderfond erbij. Breng het geheel aan de kook, plaats het deksel op de pan en laat het de komende 4 uur op laag vuur sudderen. Schep elk half uur het stoofvlees even om. Laat het laatste uur de deksel van de pan, zodat het vocht in kan koken. Wanneer het vlees uit elkaar valt, is je gerecht klaar. 

ENJOY!