Lomo de Cerdo al trapo met Aji Picante salsa

Ingredienten

Lomo de cerdo al trapo
1 Varkenshaas pp
½ fles Rode wijn
Zeezout grof
Bbq kruiden varken
Aji picante
1 Vleestomaat groot
2 tenen Knoflook
1 Witte ui
1 bos Koriander
2 Jalapeno pepers
3 stengels Bosui
1 Limoensap en zeste
1 eetlepel Witte wijnazijn
Zeezout

Bereidingswijze

Dit gerecht is met recht een Zuid-Amerikaanse klassieker en daar houden we van! Letterlijk betekent lomo de cerdo al trapo: varkenslende in doek. Dit recept is gemaakt door Nicky Duijvelaar van Duijvelsekker en hij gebruikte varkenshaas, maar je zou ook kunnen kiezen voor een lendesteak van bijvoorbeeld Ibérico. Hoe dan ook wordt het vlees in een doek gewikkeld, zodat de smaken goed worden behouden en het vlees mooi gelijkmatig gaart. Resultaat? Supersmaakvol vlees dat smelt op je tong. Oh ja, en dat dus geserveerd met een Aji Picante salsa. Klinkt toch fantastisch?

Bereiding Aji Picante

We beginnen maar even met de salsa. Evenals de welbekende chimichurri is Aji Picante een Zuid-Amerikaanse salsa die bekend staat om zijn intense smaak en veelzijdigheid. De naam zegt het al: een pittige salsa om precies te zijn, oorspronkelijk afkomstig uit Peru. Deze salsa gaat perfect samen met vleesgerechten, zoals ze daar in Zuid-Amerika wel raad mee weten.

De Aji Picante in dit recept wordt gemaakt van jalapeno pepers. Als je alle ingrediënten in huis hebt is de bereiding vrij simpel: doe alle ingrediënten in de blender totdat een gladde salsa is ontstaan. Zet vervolgens aan de kant.

Bereiding lomo de cerdo al trapo Lomo de credo al trapo

Voor alle BBQ liefhebbers, dit ga je leuk vinden… We bereiden de varkenshaas namelijk direct op de kolen. Hier volgt een stappenplan:

  • Bereid de BBQ dus voor op direct grillen, zonder gebruik van een rooster
  • Giet in de tussentijd de rode wijn in een schaal en week hier de theedoek en het keukentouw in
  • Leg de met wijn doordrenkte theedoek op een werkoppervlak
  • Verspreid het zeezout gelijkmatig over de theedoek (genoeg voor de hele varkenshaas)
  • Strooi de BBQ kruiden gelijkmatig over het zout
  • Leg de varkenshaas op de kruiden en rol deze een paar keer rond om de varkenshaas helemaal te bedekken
  • Wikkel het zout en de handdoek rond de varkenshaas en omhul hem volledig
  • Bind het met wijn doordrenkte keukentouw elke 2,5 cm rond de varkenshaas.
  • Giet de overgebleven wijn in de schaal op het doek, zodat deze nog beter doordrenkt is.
  • Leg de ingepakte varkenshaas direct op de hete kolen
  • Laat het vlees ongeveer 10 minuten liggen en draai dan om
  • Meten is weten! Ga door met garen tot de varkenshaas een kerntemperatuur van 57 ℃ heeft bereikt.
  • Haal de varkenshaas van de BBQ en laat deze rusten totdat deze minimaal 60 ℃ heeft bereikt, afhankelijk van de gaarheid die je wenst. Beetje rosé mag best! 
  • Verwijder de theedoek van de varkenshaas en gooi deze weg
  • Schraap tot slot de zoutkorst van het vlees af en trancheer het vlees is mooie gelijke delen

Serveren Lomo de Cerdo al trapo met Aji Picante salsa

Nou, dat is wel echt een hele mond vol he? Maar deze smaken gaan nu eenmaal heel lekker samen. En het leukste gedeelte begint nu: het serveren en opeten. Verdeel een flinke lepel van de salsa in het midden van het bord en leg daar de getrancheerde lomo bovenop. Strooi daar nog wat zout en kruiden overheen en serveer meteen met groenten naar keuze.

ENJOY!