Smoked short ribs met beef tallow

Ingredienten

2-4 personen
Circa 2-3kg Short ribs
Zout en peper
100ml Beef tallow

Bereidingswijze

I’ve said it before and I’ll say it again, iedere chef moet een keer beef ribs gemaakt hebben. Zo prachtig dooraderd met vet, het neigt bijna naar Wagyu, maar heeft gelukkig een iets andere prijs.
 
Het is het ultieme set and forget stuk vlees. Het wordt ook wel eens brisket on a stick genoemd en ik ga het tot een nog hoger niveau tillen met beef tallow.
 
Als je een beetje in de BBQ wereld zit dan heb je wellicht wel gehoord van beef tallow. Beef tallow is simpelweg alle afsnijdsels van het rund, zoals van brisket en ribs en door dit langzaam te frituren wordt dit langzaam omgesmolten in vloeibaar vet. De restjes vlees worden eruit gezeefd en je eindigt met puur rundervet. Slecht voor het hart, maar waanzinnig voor de smaakpapillen!

Bereidingswijze Short Ribs  short ribs

  • Verwarm de BBQ op 125c en zorg voor indirecte hitte. Plaats een waterpan in de BBQ om te helpen met de smoke ring.
  • Als er een dikke laag vet bovenop de ribs zit, mag dit weggesneden worden. Dit verschilt heel erg per rib.
  • Rub de rib in een flinke laag zout en peper, don’t hold back! De rib moet volledig bedekt zijn.
  • Plaats op de BBQ, sluit het deksel en ga de komende 3 uur even heerlijk relaxen. Let the smoke do it’s magic.
  • Check na drie uur op bark en kleur. En blijf garen tot de ribs een kerntemperatuur van 75c hebben bereikt.
  • Scheur een flink stuk butcher paper af en plaats hier de ribs op.
  • Nu komt het stukje magie! Spuit de beef tallow over de ribs heen tot ze mooi gaan glimmen. Het vet zal veel rooksmaak opnemen en de beef ribs veel smaakvoller en meer smokey maken.
  • Gaar de ribs tot een kerntemperatuur van 98C en ze boterzacht zijn. Laat minimaal een uur rusten in butcher paper.

ENJOY!