Een goede ribeye begint bij mooi vlees van een kwalitatief goed ras. Dan ben je al halverwege. Daarna is het een kwestie van goed klaarmaken en dat moet zéker lukken na het zien van deze video. Enthousiast om aan de slag te gaan? Wij hebben meer dan 15 verschillende ribeye's. Wat denk je bijvoorbeeld van Black Angus USA PRIME? Prachtig gemarmerd en ramvol smaak. Leef je uit! 

Onze chef Ruben Meijboom legt in een notendop uit hoe je de perfecte ribeye steak bakt. Wil je het daarna nog even rustig nalezen? Dat kan, we hebben het stap voor stap voor je uitgeschreven. En vergeet uitaard je basis niet: een kwalitatieve rib eye steak van een fijn runderras.

Bekijk alle ribeyes

Hoe bak je een rib eye?

  1. Laat vlees op kamertemperatuur komen
  2. Dep het vlees goed droog
  3. Doe olie of boter in de pan en voeg eventueel verse kruiden toe
  4. Laat de pan goed heet worden
  5. Bak de rib eye 1 minuut per cm per kant
  6. Schep het vleesvocht over de rib eye
  7. Haal de rib eye uit de pan en laat 10 minuten rusten
  8. Maak af met wat grof vers zeezout

Ribeye - vleesliefhebbers lopen ermee weg! Het wordt gesneden uit de rib van het rund en is prachtig gemarmerd vlees. Marmering staat voor intramusculair vet (vet tussen de spieren) en zorgt voor mals, sappig en supersmaakvol vlees. Vet is immers de smaakdrager van vlees!

Een ribeye mag wat ons betreft best wat royaal worden uitgesneden. Een lekkere dikke steak die wij persoonlijk het liefst medium, medium rare en sommigen bij ons zelfs rare eten. Niet te doorbakken in elk geval! Rib eye bakken is niet moeilijk als je alle stappen doorloopt. Sla vooral de voorbereiding zoals droogdeppen van je ribeye, maar óók de eindfase van rusten niet over. Dat maakt namelijk echt de wereld van verschil!

Droogdeppen van vlees

Een lekkere steak op je bord, begint bij een goede voorbereiding. Haal je ribeye allereerst een uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Dep het vlees met wat keukenpapier droog.

Is je rib eye op kamertemperatuur?

Verhit dan een flinke klont boter of olijfolie in de pan en laat de pan goed heet worden. Bak de rib eye, afhankelijk van de dikte, zo’n 2 tot 3 minuten per kant en draai slechts 1 keer om! Vuistregel bij het bakken van een rib eye: 1 minuut per centimeter per kant.

Gelijkmatige garing

Bak je je rib eye op gas? Houd dan beweging in de pan voor een gelijkmatige garing. In tegenstelling tot inductie, waarbij je de rib eye – op 1 keer draaien na – met rust moet laten.

Arroseren

TIP: wij bakken graag met verse kruiden en scheppen tijdens het bakken dit vleesvocht nog eens goed over het vlees. Arroseren noemen ze dat. Lekker hoor! Voor details, bekijk vooral even de film!

Vlees laten rusten

Heeft je rib eye de juiste garing? Laat het vlees dan – eventueel onder aluminiumfolie – zo’n 10 minuutjes rusten. Dit zorgt ervoor dat de spiervezels weer ontspannen en het vlees zijn vocht beter behoudt. Vlees laten rusten wordt vaak vergeten (of een gebrek aan geduld), maar is eigenlijk een onmisbare stap voor een goede malse steak. Sla die dus zeker niet over!

Ribeye aansnijden

Last but not least: snijd je ribeye haaks op de draad, want anders verandert je malse steak alsnog in een taaie rakker. Hoe, wat en waarom kun je bekijken in onze blog + video over het aansnijden van vlees.

Zin gekregen in rib eye? Kies dan zeker voor topkwaliteit voor een onvergetelijke ervaring! We hebben 15 verschillende soorten van de mooiste vleesrassen en die vind je hier

Bekijk alle ribeyes

Eet smakelijk!